Categories: İnternet

Google, devrimsel yapay zeka çeviri teknolojisini duyurdu: Universal Translator

Meral Erden: Google, devrimsel yapay zeka çeviri teknolojisini duyurdu: Universal Translator 1Meral Erden: Google, devrimsel yapay zeka çeviri teknolojisini duyurdu: Universal Translator 1 Google, geçtiğimiz gece düzenlenen I/O 2023 konferansında birbirinden bedelli duyurular ve tanıtımlar yaptı. Bunlardan bir tanesi de hiç elbet Universal Translator diyebiliriz. Yazılım devi bu yapay zeka çeviri teknolojisi ile bir ihtilale imza atıyor. Öte yandan firma birebir vakitte bu teknolojinin risklerinin de farkında olduklarını açıkça belirtiyor. Peki Universal Translator nedir ve ne işe yarıyacak?

Universal Translator nedir?

Universal Translator, bir görüntüyü yeni bir lisanda tekrar seslendirebilmeyi ve birebir vakitte konuşmacının dudak hareketlerini sözlerle senkronize etmeyi mümkün kılan bir özellik. Bunun akla gelen birinci örnek kullanımı ise Youtube görüntüleri. Hazırladığınız bir görüntüyü istediğiniz lisanda, dublajlı olarak sunmak ilerleyen periyotlarda mümkün olacak. Google şimdilik Universal Translator teknolojisini test ediyor ve birebir vakitte berbata kullanıma neden olacak şeyleri törpülüyor.

Meral Erden: Google, devrimsel yapay zeka çeviri teknolojisini duyurdu: Universal Translator 3Meral Erden: Google, devrimsel yapay zeka çeviri teknolojisini duyurdu: Universal Translator 3 Google’ın yeni “Teknoloji ve Toplum” departmanının başında bulunan James Manyika tarafından yapılan bir sunum sırasında gösterilen Universal Translator, yapay zeka alanındaki ilerlemelerin yakın vakitte mümkün kıldığı, fakat birebir vakitte en başından itibaren hesaba katılması gereken önemli riskler sunan bir örnek olarak sunuldu.

Risk yüksek

Deneysel olan bu özellik, orjinal olarak İngilizce kaydedilmiş çevrimiçi bir kursta ders anlatan konuşmacıyı İspanyolca konuşacak formda tekrardan seslendiriyor. Bunun için yapay zeka birinci olarak konuşmayı yazıya döküyor, çeviriyor, konuşmayı (stil ve tonla eşleştirerek) istenen lisanda tekrar oluşturuyor ve akabinde konuşmacının dudakları yeni sesle daha yakından eşleşecek formda görüntüyü düzenliyor.

Yani temelde bir deepfake görüntü oluşturuluyor. Hasebiyle Google, bu özelliği hayatımıza getirmek için ince eleyip sık dokumak zorunda. Manyika bunu “cesaret ve güvenlik ortasındaki gerilim” olarak isimlendirerek bir istikrar kurmanın zorluğuna dikkat çekiyor. Tahminen de bu özellik sadece makus kullanım riskleri nedeniyle yalnızca şirketlere satılan bir araç haline bile gelebilir. Bu da post-prodüksiyon takımlarının işini kolaylaştırabilir.

Meral Erden

Share
Published by
Meral Erden
Tags: VideoZamanda

Recent Posts

realme Neo7 Turbo: Güçlü Özellikleri ve Uygun Fiyatıyla Dikkat Çekiyor

realme Neo7 Turbo, güçlü özellikleri ve uygun fiyatıyla dikkat çeken, performans ve tasarım açısından kullanıcıların…

16 dakika ago

Weave Robotics’ten Akıllı Ev Robotu Isaac ile Geleceğin Temizlik Teknolojisi

Weave Robotics'in Isaac akıllı ev robotu ile geleceğin temizlik teknolojisini keşfedin. Akıllı, verimli ve yenilikçi…

28 dakika ago

Skoda Favorit Modelinden İlham Alan Elektrikli Konsept Otomobil

Skoda Favorit modelinden ilham alan elektrikli konsept otomobilimizle geleceğin ulaşımını keşfedin. Yenilikçi tasarım ve sürdürülebilir…

1 saat ago

Instagram Profesyonel (İşletme) Hesabı Nedir ve Nasıl Açılır?

Instagram Profesyonel Hesabı nedir, nasıl açılır ve avantajları nelerdir? İşte adım adım rehber ve detaylar,…

2 saat ago

Odyssey’nin Yeni Yapay Zekâ Modeliyle Etkileşimli ve Gerçekçi Video Üretimi

Odyssey'nin yeni yapay zekâ modeliyle etkileşimli ve gerçekçi videolar üretin. Yenilikçi teknolojilerle fark yaratın ve…

2 saat ago

Türkiye’deki Elektrikli Otomobil ve Şarj İstasyonu Durumu Nisan 2025

Nisan 2025 itibarıyla Türkiye'deki elektrikli otomobil ve şarj istasyonu durumu, gelişmeler ve geleceğe yönelik projeler…

3 saat ago