Categories: Yapay Zeka

Google, Yapay Zekâ Araçlarını Kullananları Telif Hakkı Davalarından Koruyacak!

Yapay zekâ destekli teknolojiler, her geçen gün biraz daha yayılıyor. Artık metin ve görsel oluşturmaktan tutun da ses oluşturmaya kadar hemen her alanda yapay zekâ etkisini görüyoruz. Tabii bu durum, en çok da telif hakkı ile ilgili sorunları ortaya çıkarıyor. Hatta Webtekno ekibi olarak, yapay zekâ odaklı şirketlere yönelik davalardan sık sık bahsediyoruz.

Şimdiyse bu meseleyle ilgili yeni bir gelişme yaşandı. ABD merkezli teknoloji devi Google, yapay zekâ araçlarını kullanan müşterilerinin haklarını korumaya karar verdiğini açıkladı. Olur da bir kişi, Google’a ait yapay zekâ araçlarından birini kullandığı için telif hakkı davası ile karşı karşıya gelirse Google, tüm süreci yönetecek. Bu büyük sorumluluk, Google’ın kendinden ne kadar emin olduğunu gözler önüne seriyor.

Peki Google, hangi yapay zekâ araçlarını bu kapsama aldı?

Google, resmî blog sayfasında yaptığı bir açıklamada, şu an için 7 yapay zekâ aracının hukuksal açıdan koruma altına alındığını söyledi. Bu yapay zekâ araçları şunlardı:

  • Duet AI (Workspace için)
  • Duet AI (Google Cloud için)
  • Vertex AI Search
  • Vertex AI Conversation
  • Vertex AI Text API
  • Codey API
  • Vertex AI (görsel ve alt yazı oluşturma)

Yapay zekâ araçları, belirli bir algoritma üzerine inşa edilen teknolojiler değil. Yapay zekâ odaklı bir aracın geliştirilmesi için devasa boyutta veriye ihtiyaç duyuluyor ve bu veriler, çoğu zaman telif hakkı alınmış eserlerden oluşuyor. İşte Google’ın sorumluluk aldığı nokta da tam olarak bu. Diyelim ki Google’ın yapay zekâsına bir metin yazdırdınız ve bu metin, bir yazara ait telifli bir esere çok benziyor. Google, bu tür bir davada doğrudan devreye girecek.

Diğer şirketler de benzer yaklaşımlar sergiliyor

Google’ın telif haklarına karşı koruma sözü, geçmişte Microsoft ile Adobe tarafından da verildi. Bu bağlamda; Microsoft, Copilot isimli yapay zekâ aracını kullanan kurumsal müşterilerini, telif hakları davalarına karşı koruyacağını söyledi. Benzer bir şekilde Adobe da Firefly kullanan kurumsal müşterilerini, telif hakkı davalarına karşı koruyacak.

Kaynak:  Webtekno

Ulaş Utku Bozdoğan

Teknoloji alanındaki güncel gelişmeleri titizlikle takip edip bu konuda derinlemesine analizler sunan bir yazar. bilgi teknolojileri, yapay zeka, mobil teknolojiler ve dijital trendler gibi konularda geniş bir bilgi birikimine sahip. Teknolojinin hızla değişen dünyasındaki yenilikleri sade ve anlaşılır bir dille aktarma çalışır. Teknolojinin getirdiği dönüşümleri yakından izleyen ve bu konudaki görüşlerini etkileyici bir şekilde paylaşan Ulaş Utku Bozdoğan, teknoloji haberleri alanında önemli bir ses haline gelir :)

Share
Published by
Ulaş Utku Bozdoğan

Recent Posts

WhatsApp’tan Sesli Mesajları Metne Dönüştürme Özelliği

WhatsApp'tan sesli mesajları metne dönüştürme özelliği ile konuşmalarınızı kolayca yazıya aktarın. Bu pratik yöntem sayesinde…

15 dakika ago

2024 Yılı Elektrikli Otomobil Satış Raporu

2024 Yılı Elektrikli Otomobil Satış Raporu, elektrikli araç pazarındaki son gelişmeleri, satış rakamlarını ve trendleri…

8 saat ago

Tesla’nın Actually Smart Summon Özelliği Türkiye’de Kullanıma Sunuldu

Tesla'nın yeni 'Actually Smart Summon' özelliği Türkiye'de kullanıma sunuldu! Bu yenilikçi teknoloji, aracınızı uzaktan çağırmanızı…

9 saat ago

WhatsApp’tan Sesli Mesajları Metne Dönüştürme Özelliği

WhatsApp'tan sesli mesajları metne dönüştürme özelliği ile mesajlarınızı hızlıca yazıya çevirin. Bu pratik özellik sayesinde…

9 saat ago

OPPO Pad 3 Pro Tanıtıldı: 12.1 İnç Ekran ve Snapdragon 8 Gen 3 İle Geliyor

OPPO Pad 3 Pro, 12.1 inç ekranı ve güçlü Snapdragon 8 Gen 3 işlemcisiyle tanıtıldı.…

10 saat ago

Jaguar’ın Yeni Marka Yenileme Süreci ve Nothing’in Tepkisi

Jaguar'ın yeni marka yenileme sürecini keşfedin ve Nothing'in bu değişime verdiği tepkiyi öğrenin. Yenilikler, stratejiler…

10 saat ago