Tekno Takip

Görünüşe nazaran İnternet trafiğinin yarısı insanlara ilişkin değil

Şinasi Kaya: Görünüşe nazaran İnternet trafiğinin yarısı insanlara ilişkin değil 7

Şinasi Kaya: Görünüşe nazaran İnternet trafiğinin yarısı insanlara ilişkin değil 1 İnternetin evvelce insanların bilgiyi keşfettikleri ve diğerleriyle paylaştıkları bir yer olduğunu hatırlıyor musunuz? Tahminen Microsoft Encarta’yı hatırlayanlar bile vardır. Siber güvenlik yazılımı ve hizmetleri şirketi Imperva‘ya nazaran o günler süratle kayboluyor.

İnternet trafiğinin yarısı botlardan geliyor

Firma son yıllık raporunda, 2022 yılında tüm İnternet trafiğinin yüzde 47,4 üzere şaşırtan bir oranının botlardan geldiğini tespit etti. Bu oran, bir yıl evvel gözlemlenen yüzde 42,3’lük berbat bot trafiğine kıyasla yüzde 5,1 artış gösterdi. Ne büyük bir kaynak israfı, değil mi?

Imperva, bot trafiğini iki kategoriye ayırıyor: Berbat bot trafiği ve düzgün bot trafiği. Basitçe söylemek gerekirse, makus botlar berbat niyetli otomatik vazifeleri çalıştıran botlardır. Web sitelerinden müsaadesiz bilgi kazımak yahut DDoS saldırıları oluşturmak için kullanılabilirler. Birtakım makûs botlar dolandırıcılık ve hırsızlığı bile kolaylaştırabilir. Makûs botlar daha da kategorize edilebilir. 2022 yılında, kolay (yüzde 33,4) ve orta (yüzde 15,4) seviyedeki botlara kıyasla, kötü botların çoğu (yüzde 51,2’si) gelişmişlik seviyesi açısından ileri seviye olarak kabul edilmiş durumda.
Imperva’ya nazaran berbat botlardan en çok oyun siteleri, telekom ve İSS’ler, hukuk ve devlet siteleri, perakende sayfaları, finansal hizmetler, topluluk ve seyahat siteleri etkilendi. Datalar ayrıyeten berbat niyetli botların en çok ABD’deki siteleri amaç aldığını gösteriyor. En çok gaye alınan ikinci ülke olan Avustralya’da ABD’nin yarısından daha az sayıda hücumun yapıldığı belirtiliyor

Öte yandan âlâ botlar, arama motorları için web sitelerini indekslemek yahut web sitesi performansını izlemek üzere yararlı vazifeleri yerine getirenler olarak tanımlanıyor. Bot trafiği artarken, insanların internet trafiği düşüş eğilimini sürdürüyor. Imperva’ya nazaran, insan trafiği 2021’de yüzde 57,7’den geçen yıl yüzde 52,6’ya düştü. Bu alandaki en yüksek nokta ise 2019‘da yüzde 62,8 olarak kaydedildi lakin o vakitten beri düşüyor.

Exit mobile version