Tekno Takip

Güç depolamada ilkel ve ucuz lakin etkileyici bir tahlil

Meral Erden: Güç depolamada ilkel ve ucuz lakin etkileyici bir tahlil 5

Enerji depolama sistemlerinde belkide bilinen en eski yöntemlerden birisi kinetik enerji depolama yöntemi Fly Wheel’dir. Ağır bir kütlenin elektrik harcanarak hızla çevrilmesi ile sağlanan sürekli dönüş gücü şarj olmasını, yavaşlatılırken elektrik sağlaması ise deşarj olmasını sağlar.

Bu teknoloji maliyeti nedeniyle son zamanlarda pek tercih edilmemekteydi çünkü karbon veya çelik yapıları karmaşık manyetik kaldırma sistemleri onları çok pahalı yaptı. Fransız şirket ise bu teknolojiyi evlerin önündeki toprağın altına entegre etmeyi planlıyor. Ayrıca aktif manyetik kaldırma ve pahalı malzemelerden kaçınıyor.

Özellikle çelik yerine sıkıştırılmış beton kullanarak biraz boyutunu arttırsa da onda bire varan maliyet avantajı sayesinde açığını kapatıyor. Ayrıca firma bu malzemenin çeliğe göre dörtte biri kadar az karbon emisyonu yaptığını iddia ediyor.

Geliştirici şirket şu anda ön üretimleri yapmakta, 2023 yılında seri üretime geçmeyi ve firma veya enerji şirketlerine satmayı, 1-2 yıl içinde de evlere sunmayı planlıyor. Firma bu teknolojiyi güneş enerjisi santrallerinde elektrik depolanması, uzak yerlerde mikro şebekelerde, şebeke frekans düzeltmesi ve evsel kullanım için düşünüyor.

Teknolojinin en büyük avantajı yüksek şarj dönüşüm oranı, yıllarca yıpranmadan binlerce kez şarj edilip tekrar tekrar kullanılabilmesi olarak gösteriliyor. Ürün 10 kWh depolama ve 10 metre kare alan kullanıyor. 1 metre çapındaki ürün 3 ton ağırlığında. En düşük model sadece 1 saatlik enerji depolayabilir iken 1 MWh’lik depolama kapasitene sahip olacak model 200 kW anlık enerji temin edebiliyor ve 5 saat boyunca güç sağlıyor. Ağırlığı ise 300 tona varıyor.

  • Anasayfa
  • Popüler Bilim
  • Enerji Haberleri
  • Energiestro betondan Fly Wheel geliştirdi

Kaynak:  Donanimhaber

Exit mobile version