Perşembe, Nisan 18, 2024
Ana SayfaBilimHangi ülke Akıncı TİHA satın aldı?

Hangi ülke Akıncı TİHA satın aldı?

İnanç Can Çekmez: Hangi Ülke Akıncı Ti̇ha Satın Aldı? 1

Büyük boyutları sayesinde insansız hava araçları (İHA) ile insanlı savaş uçakları arasına konumlandırılan Bayraktar Akıncı Taarruzi İnsansız Hava Aracı’nın (TİHA) ilk ihracat sözleşmesi imzalandı. Akıncı TİHA’nın hangi ülke tarafından satın alındığı açıklanmadı.

Baykar Genel Müdürü Haluk Bayraktar, Akıncı TİHA’nın ilk ihracat sözleşmesi imzalanması hakkında şunları söyledi:

“Bayraktar Akıncı TİHA’nın ilk ihracat sözleşmesini de tamamladık. Sözleşme kapsamında Bayraktar Akıncı TİHA ve yer sistemlerini 2023 yılı içinde teslim edeceğiz. AR-GE aşamasından itibaren tüm projelerini kendi öz kaynağı ile yürüten Baykar, gelirlerinin yüzde 85’ten fazlasını ihracattan elde ediyor. Bu ihracat gelirleri sayesinde geliştirdiği yüksek teknolojili insansız savaş uçağı MİUS (Muharip İnsansız Uçak Sistemi) ve Bayraktar TB3 gibi platformlar için araştırma ve geliştirme kaynağı oluşturuyor.”

Tahmin: Ukrayna

Tahminlerimize göre Akıncı TİHA’yı satın alan ilk ülke Ukrayna olabilir. Ukrayna, geçen sene Bayraktar TB2’yi kullanarak askeri güç anlamında büyük fayda sağladı. Ukrayna ve Rusya ile arasındaki gerilimin artmasından kaynaklı olarak Ukrayna yeni bir satın alım ihtiyacı hissetmiş olabilir.

Akıncı TİHA’da Ukraynalı motor üretcisi Ivchenko Progress’in AI-450 motoru kullanılıyor. Yapılan son anlaşmaya göre bu motorun yanı sıra yine IvIvchenko Progress’in MS500 Turboprop motorunun da alternatif olarak kullanılması için anlaşma sağlanmıştı. Bu gelişmelere ek olarak bir de Ukrayna’ya Bayraktar TB2 üretim tesisi kuruldu.

İnanç Can Çekmez: Hangi Ülke Akıncı Ti̇ha Satın Aldı? 3

Ukrayna’nın Ankara Büyükelçisi Vasyl Bodnar, Ukrayna Hava Kuvvetleri logosu giydirilmiş Akıncı TİHA maketini paylaşarak, “Şimdilik maket ama umarım yakında gerçek olur” demişti.

Tüm bu gelişmeleri birlikte değerlendirdiğimiz zaman Akıncı TİHA’nın ilk ihracatın Ukrayna’ya yapılmış olması muhtemel görünüyor.

Akıncı TİHA Özellikleri

Akıncı TİHA, Bayraktar TB2’ye göre daha uzun ve daha geniş yapıya sahip. Büyük boyutunun avantajıyla daha fazla mühimmat taşıyor ve daha yüksek irtifada uçabiliyor. Havada kalış süresi ise Bayraktar TB2’ye göre 3 saat daha kısa. Bayraktar TB’de bulunan otonom uçuş, otonom taksi, otonom park, rota takibi, çapraz yedekli YKİ sistemi gibi yazılımsal özelliklerin tamamına Akıncı’da da yer veriliyor.

20 metre kanat açıklığı ve 1500 kilogram faydalı tük taşıma kapasitesine sahip. 24 saat havada kalabiliyor ve 40 bin feet irtifaya ulaşabiliyor. 2 adet 750 HP veya 2 adet 450 HP turboprop motor konfigürasyonuyla uçuyor. Ukraynalı motor üreticisi Ivchenko Progress tarafından geliştirilen AI-450 motoruyla uçan Akıncı TİHA, 130 knots seyir hızına ve 195 knots maksimum hıza ulaşıyor. Akıncı’nın daha hafif ve daha uzun sürede havada kalacak versiyonu olan Akıncı-C’nin TUSAŞ tarafından üretilen yerli motorla uçması planlanıyor.

Akıncı TİHA, SOM seyir füzesi gibi stratejik hedefler için geliştirilen milli mühimmatları da atabilme yeteneğiyle büyük bir güç çarpanı olacak. Burun kısmında bulunacak yerli üretim AESA radarı ile yüksek durumsal farkındalığa sahip olacak olan Bayraktar Akıncı , kanat altında taşıyacağı TÜBİTAK SAGE tarafından milli olarak geliştirilen Gökdoğan ve Bozdoğan hava-hava mühimmatları ile harekât icra edebilecek. EO/IR kamera, AESA radarı, Görüş Hattı Ötesi (uydu) haberleşme ve elektronik destek sistemleri gibi kritik yükler taşıyacak olan hava aracı gelişmiş yapay zekâ özelliklerine de sahip olacak. AESA sayesinde zorlu hava koşullarında bile görüntü aktarabiliyor.

Kaynak:  Donanimhaber

RELATED ARTICLES

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Trend Yazılar

Son Yorumlar