Cuma, Mart 29, 2024
Ana SayfaMobilHuawei P50 Pro & P50 Pocket İnceleme

Huawei P50 Pro & P50 Pocket İnceleme

Huawei, kısa bir süre önce yurt dışında satışa sunduğu P50 ve P50 Pocket akıllı telefonlarını ülkemizde de tanıttı ve satışa çıkardı. Gerçekten 2 telefon da tasarımıyla birbirinden şık görünürken, özellikleriyle de adeta yarışıyorlar. Baştan söyleyelim, 2 telefon da yüksek performans sunuyor ve kameralarıyla birbirini aratmıyor. 2’si arasında karar vermeniz gereken şey şu: Katlansın mı, yoksa katlanmasın mı? Tercih sizin. Bugün 2 telefon hakkında bilmeniz gereken tüm önemli özellikleri sizlerle paylaşacağım, konuşmamız gereken çok şey var; o halde hemen başlayalım.

İnanç Can Çekmez: Huawei P50 Pro &Amp; P50 Pocket İnceleme 1

Huawei P50 Pro & Huawei P50 Pocket Tasarımı Nasıl?

İlk başta söze tasarımla başlayacağız ve ilk önce Huawei’nin yeni katlanabilir akıllı telefonu P50 Pocket hakkında konuşacağız. Zira telefon gerçekten de çok güzel görünüyor, hem katlıyken hem açıkken çok kibar, çok şık ve gayet rafine bir tasarıma sahip olmasıyla göz dolduruyor. Katladığınızda cüzdan formuna bürünen P50 Pocket, açıldığında ise tam boyutlu bir akıllı telefona dönüşüyor.

Bu arada katlandığında ekranlar birbirini tam olarak öpüyor, yani arada bir boşluk yok; böylece tam katlanan bir tasarımın sağlandığını da bu noktada söyleyelim, zira benzer modellerde hala arada boşluk olduğunu görüyoruz, bu anlamda bu önemli bir ilerleme. Açıldığında ise bombesiz düz bir ekran karşımıza çıkıyor, katlanma izini neredeyse fark etmiyorsunuz demek mümkün. Ancak elbette ekran teknolojisi şu an bu katlanma izinin tamamen ortadan kalkmasına müsaade etmiyor; bir sonraki nesilde bu izin tamamen ortadan kalkacağını şimdiden söyleyebiliriz. Yine de ekran açıkken, ekranda görüntü varken bunu fark etmeniz oldukça güç.

Katlanan tasarımı, arka yüzeyinde kullanılan işlemeli malzemesi ve rengi ile beraber gerçekten de çok şık bi telefon olmuş P50 Pocket, ancak bunun yanında dayanıklılık konusunda da önemli aşamalar kaydedilmiş. Menteşelerde daha iyi aşınma direnci uygulaması için elmas gibi karbon kaplama kullanılırken, telefon metal enjeksiyonlu kalıplama tekniğiyle üretilmiş. Böylece endüstri standardından yüzde 20 daha sert olması sağlanmış. Öte yandan telefonu açarken de kilitleme mekanizması gayet akıcı şekilde çalışıyor. Ekranı yarısına kadar açtığınızda mekanizma doğal olarak yerine oturuyor ve telefon kolayca tam ekran formuna geçiyor. Bu özellik bu tip katlanabilir akıllı telefonlarda görmeyi istediğimiz bir şeydi.

P50 Pocket’ın arkasında daire şeklinde kamera yer alıyor ve bununla P50 Pro ile modeliyle benzeşiyorlar. Kameralardan bahsedeceğiz, ancak şimdi P50 Pro’nun da tasarımına bakalım.

Huawei P50 Pro da fazlasıyla çekici bir telefon. P50 Pocket’taki gibi ikonik formda kamera tasarımının benimsendiği telefonda, arka yüzey tamamen cam malzemeyle donatılmış ve aynalı bir yüzeye sahip. Telefonun kenar çerçeveleri de yine alüminyum malzemeden üretilmiş, böylece telefon dayanıklı bir duruş sergiliyor. Bu dayanıklılığı düşme ve darbelerin yanı sıra suya karşı da sürdüren P50 Pro, IP68 sertifikası düzeyinde 1.5 metre suya karşı 30 dakika boyunca su koruması sağlayabiliyor. Bu arada P50 Pocket da IP53 standardında su sıçramalarına karşı dayanıklılık gösteriyor.

P50 Pro’nun hem arka hem ekran yüzeyi kenarlarına doğru kavisli olarak tasarlanmış. Böylece elde rahat bir tutuş sağlayan telefonun köşeleri de yuvarlatılmış; gayet kibar bir görüntü kazandırılmış.

Bu arada çok önemli bir detay: Her 2 telefonun da kutusundan silikon kılıf çıkıyor. Bu seviyede telefonlarda pek rastlamadığımız bir özellik, hatta markalar artık şarj cihazlarını bile telefonun kutusundan çıkartmaya başlamışken, Huawei’nin bu desteği sürdürmesi önemli. Pekala bunları ayrı olarak da satabilirdi, ancak şirket bunu tercih etmemiş -ki iyi bir hamle.

İnanç Can Çekmez: Huawei P50 Pro &Amp; P50 Pocket İnceleme 3

Huawei P50 Pro & Huawei P50 Pocket Ekran Özellikleri

Ekranlara geldiğimizde her 2 telefonun da ekranıyla fazlasıyla şahane göründüğünü söylemek lazım. Bunun sebebi, her 2 telefonun ekranının OLED panele sahip olması. 1,07 milyar renk gösterebilen OLED ekran, True-Chroma olarak tanımlanıyor ve P3 renk gamını destekliyor.

OLED ekranlar gerçekten de gerçek renk görmek istediğinizde tercih etmeniz gereken paneller oluyor, zira LCD ekranların sunduğu renk OLED’de olduğu kadar derin ve keskin olmaz. Bunun sebebi, OLED’de her bir pikselin kendi aydınlatmasının olması. Böylece tüm panele yayılan her bir piksel, görüntüde o nokta hangi renk ise, o renkte yanıyor ve böylece ekrana yayılan görüntüdeki renkler tamamen gerçek ve fazlasıyla canlı oluyor. Aynı şekilde derin siyahlar da bu yolla elde edilebiliyor. Bu nedenle ekranın sağladığı görüntü gerçekten de müthiş.

Bu arada her 2 telefonun ekranı da 120Hz tazeleme hızında çalışabiliyor. Elbette isterseniz bunu yine siz 60Hz’e düşürebilirsiniz, fakat 120Hz’de kullanmaya bir kere başladıktan sonra bunu pek isteyeceğinizi sanmıyoruz, bu akıcı görüntüye gözleriniz alıştıktan sonra dönüşü zor.

P50 Pro’nun ekranı 6.6 inç boyunda. Yüzde 91.2 ekran gövde oranının sağlandığı telefonda, 2700×1228 piksel çözünürlüğünde görüntü üretiliyor. 450 ppi piksel yoğunluğuna ulaşılan ekranda 300Hz dokunma etkileşim oranı da sağlanmış ki bu özellik P50 Pocket‘ta da var. Böylece ekran, saniyede 300’e kadar dokunuş algılayabiliyor, bu da kayıpsız bir etkileşim anlamına geliyor.

Bu arada parmak izi tarayıcı P50 Pro’nun ekranına yerleştirilmiş durumda; bu alan P50 Pocket’ta ise telefonun yanına yerleştirilmiş. Her 2’si de sorunsuz ve seri çalışıyor, ayrıca alternatif olarak kamera yoluyla yüz tanıma sistemi de mevcut. P50 Pocket’ta yüz tanımadan arka kamerada da faydalanmanız mümkün, zira telefonun arkasında da bir ekran var ve telefonu buradan da kontrol edebiliyor, bildirimlerinizi görebiliyor ve çeşitli uygulamalara erişebiliyorsunuz.

Evet, P50 Pocket, her ne kadar ilk bakışta öyle görünmese de çift ekranlı bir telefon. Katlanabilir ana ekranımız 6.9 inç büyüklüğünde olurken, arkadaki daire şeklindeki kameranın altında 1.04 inç büyüklüğünde kapak ekranı kullanılıyor. Bu kapak ekranının arka planını özelleştirebiliyorsunuz. Ayarlardan Dış Ekran kısmına girdiğinizde burada çok sayıda temaya erişebiliyor ve Widget’larla kullanımı zenginleştirebiliyorsunuz. Dediğimiz gibi bu ekrana uygulamalardan gelen bildirimleriniz de düşüyor; böylece telefonun kapağını açmadan buradan kontrol edebiliyorsunuz. Öte yandan bu kapak ekranı sayesinde P50 Pocket’ın arka kameralarını kullanarak selfie çekmeniz de mümkün. İnovatif ve çok pratik bir yöntem olmuş doğrusu.

P50 Pocket’ın ana ekranına dönersek, söylediğimiz gibi bu ekran da OLED panelden oluşuyor, 2790×1188 piksel çözünürlüğünde görüntü oluşturabiliyor. P3 renk gamı desteği, 1,07 milyar renk ve 120Hz tazeleme hızı gibi özellikler bu ekran için de sunuluyor. Dahası, ekran biraz daha uzun olduğu için yatay formda kullandığınızda 21:9 en – boy oranının sağlanmasıyla sinematik bir görüntü elde edebiliyorsunuz. Bu anlamda bu ekranda film izlemenin gerçekten keyif verdiğini söyleyebiliriz ki, OLED ekranlar zaten bu konuda çok başarılı.

İnanç Can Çekmez: Huawei P50 Pro &Amp; P50 Pocket İnceleme 5

Huawei P50 Pro & Huawei P50 Pocket Performans Notları

Huawei’nin amiral gemisi telefonları olarak 2 farklı formda sunulan P50 Pro ve P50 Pocket, bahsettiğimiz güçlü özellikleri kuşkusuz iç yüzeyde de sürdürüyor. Her 2 telefonda da Snapdragon 888 işlemci yer alırken, bu işlemcinin detaylarında 1 adet 2.84 GHz frekansında çalışan prime Cortex-X1 çekirdeği, 3 adet performans odaklı ve 2.42 GHz frekansında çalışan Cortex-A78 çekirdeği ve 4 adet de 1.8 Ghz frekanslı verimlilik odaklı Cortex-A55 çekirdeğinin bulunduğu bilgisini de verelim.

8 GB RAM ve 256 GB dahili hafıza da mevcut durumda. Ayrıca telefonların dahili hafızasını Nano Memory bellek kartıyla 256 GB daha artırabiliyorsunuz. Adreno 660 grafik işlemcinin de yer aldığı telefonlarda akıcı bir kullanım deneyimi elde edebiliyorsunuz. Gerek arayüzde, gerek uygulamalarda, gerekse oyunlarda en ufak bir takılma, donma ya da tekleme gibi emareler mevcut değil. Böylece yüksek performansta beklediğiniz gibi bir kullanım elde edebiliyorsunuz.

P50 Pro ve P50 Pocket buraya kadar aynı özelliklere sahip. Fakat batarya konusunda ufak nüanslar var. P50 Pro’da 4360 mAh kapasitesinde batarya kullanılırken, P50 Pocket’da 4000 mAh kapasitesinde batarya mevcut. Bununla birlikte her 2 telefon da normal kullanımlarda günü rahat çıkartıyor. P50 Pocket’ta 22 saat konuşma süresi elde edilebilirken, 15 saati aşkın video izleyebiliyorsunuz. P50 Pro için de benzer sürelerden söz edebiliriz; yaptığımız testte 10 saati aşkın web dolaşımı ve 12 saate yakın video izleme süresi elde edebiliyor.

Şarj konusunda ise 2 telefon da yine oldukça atik. P50 Pocket yaklaşık 1 saat içinde tam kapasite şarj olabiliyor. Kutusunda 40W hızlı şarj destekli adaptör ile beraber geliyor telefon, ayrıca ters şarj özelliği de mevcut durumda. Böylece farklı cihazlarınızı da kablosuz olarak bu telefonla şarj edebiliyorsunuz. P50 Pro’da ise 66W hızında şarj cihazı yer alıyor. Bu şarj cihazı ile telefonun yaklaşık yüzde 45’ini 15 dakika içinde şarj edebiliyor ve 30 dakika içinde yüzde 70’ini doldurabiliyorsunuz. Telefonun tam kapasite şarj olma süresini ise 50 dakika olarak ölçtük.

Kablolu şarjın yanında P50 Pro’da pek tabii ki kablosuz şarj özellikleri mevcut ki bu da yüksek hızda yapılıyor. 50W kablosuz Huawei SuperCharge desteğine sahip olan telefonla artık kablolu şarj devri de böylece yavaş yavaş kapanmaya başlıyor.

Bu arada bu bölümü kapatmadan her 2 telefonun da stereo hoparlörlere sahip olduğunu söyleyelim. Özellikle P50 Pro için selef model P40 Pro’ya göre önemli bir gelişim olmuş, zira bir önceki modelde tek hoparlör yer alıyordu. Yeni kurulum harika bir gelişme olmuş. Hoparlörlerin ses performansı gayet dengeli, ses yüksekliği de fazlasıyla tatmin edici. Zengin ve ayrıntılı ses iletebilen hoparlörlerde bas sesini de hissedebiliyorsunuz. Bu anlamda telefon üzerinden film izlemenin yanı sıra müzik dinlemekten de keyif alacağınızı söyleyebiliriz.

İnanç Can Çekmez: Huawei P50 Pro &Amp; P50 Pocket İnceleme 7

Huawei P50 Pro & Huawei P50 Pocket İşletim Sistemi

Huawei P50 Pro ve P50 Pocket pek çok yönüyle benzer olurken, EMUI 12 yazılımında da beraberler. EMUI 12, geniş seçenekler sağlıyor. Ana ekranda tüm uygulamaları ve sistem uygulamalarını buluyor, arayüz ve tema değişikliğini istediğiniz gibi yapabiliyorsunuz. Arayüzde ekranlar 2’ye ayrılmış durumda. Ekranı sol yandan aşağı çektiğinizde bildirim menüsüne ulaşıyor, sağ yandan çektiğinizde ise Kontrol Paneli’ne ulaşım sağlıyorsunuz.

Ekranı sağa kaydırdığınızda ise buradan bir tür bilgi – eğlence platformu olan Assistant Today bölümüne geçiyorsunuz. Burada hava durumunu, attığınız adım sayısını, ekleyeceğiniz favori servislerinizden gelen bilgileri ve haberleri hızlıca görebiliyorsunuz. Bu arada bir sesli asistanınız da var, adı Celia. Güç tuşuna basılı tuttuğunuzda erişebileceğiniz yapay zekalı AI Voice olarak da bilinen bu yapay zekalı asistandan pek çok konuda yardım alabiliyorsunuz, ancak şu an için Türkçe dil desteği bulunmuyor.

Elbette yetenekler bunlarla sınırlı değil, detaylarında daha pek çok seçenek var ve aslında bunların başına da Çoklu Ekran İş Birliği’ni koymak lazım. Huawei’nin son yıllarda piyasaya sürdüğü akıllı telefonları ve diğer çevre cihazları birlikte kullanımı desteklemek adına Çoklu Ekran İş Birliği özelliğini sunuyorlar. P50 Pro ve P50 Pocket da bu özelliklere sahip ve böylece mesela geçtiğimiz günlerde incelediğimiz Huawei MateBook D15 gibi bir dizüstü bilgisayara P50 Pro ve P50 Pocket’ın ekranını kolayca aktarabiliyor ve direkt olarak telefonları laptop üzerinden kontrol edebiliyorsunuz. Böylece MateBook üzerinden isterseniz telefonların arayüzlerde gezinin, isterseniz uygulamaları açın, isterseniz de dosya ve dokümanlarınızı sürükle – bırak yöntemiyle taşıyın, hepsi mümkün durumda.

Bunun yanı sıra akıllı saat, kulaklık, bileklik gibi diğer Huawei cihazlarınız varsa, bunları da yine telefonlardaki Device+ isimli özelliği kullanarak kolayca telefonlara bağlayabiliyorsunuz.

İnanç Can Çekmez: Huawei P50 Pro &Amp; P50 Pocket İnceleme 9

Huawei P50 Pro & Huawei P50 Pocket Kamera Özellikleri

Kameralara geldiğimizde sahneye ilk olarak P50 Pro’yu alıyoruz, zira bu telefon şu an saygın bir kurum olan DxoMark’ın yapmış olduğu kamera testlerinde 144 puanla dünyanın en iyi mobil kamerasına sahip telefon olarak seçilmiş durumda. Arkada Dual-Matrix kamera tasarımı ile 4 kamera sunan P50 Pro; 50 MP True Chroma ana kameraya, 40 MP çözünürlüklü 26mm’lik mono lense, 13 MP’lik ultra geniş açılı kameraya ve 64 MP ebatında telefoto lense sahip. Ayrıca bu kamera bloğunda 10 kanallı Multi-Spectrum sensör de yer alıyor. Bunların yanı sıra XD Fusion Pro Süper Renk Filtre Sistemi’ne de ev sahipliği yapan telefon, böylece düşük ışık koşullarında çevreden yüzde 103 oranında daha fazla ışık topluyor ve yüzde 10 daha fazla detay seviyesi sağlıyor.

Lazer ışınıyla odaklama da yapabilen P50 Pro, daha önceki Huawei akıllı telefonlarında da gördüğümüz gibi kameralarında Leica imzası taşıyor. Yaptığımız çekimlerde sonuçlar gerçekten de şahane olurken, telefonda gece çekimlerinde faydalanabileceğiniz dual LED flaş da unutulmamış.

60 kare hızında 4K’ya kadar video kayıt olanağı da tanıyan telefonda, sallantısız videolar için gyro-EIS de mevcut durumda.

50 MP ana kamera ve 64 MP periscope telefoto kamerada OIS desteği de mevcut. Özellikle telefoto kamerada 100x’e kadar zum yapabildiğinizi söylemek lazım, zira böylece Huawei dendiğinde akla gelen Ay Fotoğrafçılığı yine bir kez daha sahnede.

P50 Pro’nun ön yüzünde ise 13 MP çözünürlüğünde, f/2.4 diyaframa sahip bir ön kamera yer alıyor. Bu kamera da gerçekten güzel selfie’ler çekebilirken, burada da kullanım bir hayli genişletilmiş durumda. Portre ve gece modlarıyla da bu kameradan azami ölçüde faydalanabiliyorsunuz. Ayrıca yine bu kamera da 4K video kayıt imkanı var.

Telefonlarla çekilen fotoğrafları az sonra sizlerle paylaşacağız, ancak geçmeden önce P50 Pocket’ın da kameralarını tanıyalım. P50 Pocket da en az P50 Pro kadar iyi kameralar içeriyor. Arkada 3’lü kamera kurulumu bulunduğunu görüyoruz. Burada 40 MP ölçüsünde, f/1.8 diyaframlı, faz algılamalı otofokus ve otomatik lazer odaklama bulunduran ana kamera yer alırken, diğer 2 kamerada 13 MP çözünürlüğünde 120 derecelik geniş açılı çekim yapabilen ultra geniş açılı kamera ve gece çekimlerinde kullanılan 32 MP çözünürlüğünde, f/1.8 diyaframlı ultra spectrum geniş açılı lens bulunuyor.

RYYB sensörün, XD Optics ve XD Fusion teknolojilerinin kullanıldığı bu telefonda da kamera konusunda geniş seçenekler sunulmuş. 20’den fazla kamera modu yer alıyor, yapay zekalı stabilizasyon sağlanıyor, 10x’e kadar dijital zum yapabiliyorsunuz. Video modunda da yine 60 kare hızında 4K video kaydı serbest, ayrıca yine P50 Pro’da olduğu gibi 240 kareye kadar ağır çekim videolar kaydedebiliyorsunuz.

P50 Pocket’ın ön kamerası ise 10.7 MP ölçüsünde tutulmuş. Bu da gerçekten etkili çalışıyor, ancak eğer bununla yetinmek istemiyorsanız, zaten P50 Pocket’ın arka kamerasını ve kapak ekranını kullanarak da selfie fotoğrafları çekebiliyorsunuz.

Evet, şimdi bunları söyledikten sonra sizlerle P50 Pro ve P50 Pocket ile çektiğimiz fotoğrafları bir arada paylaşalım.

Huawei P50 Pro ve Huawei P50 Pocket ile çekilen fotoğrafları yukarıdaki videomuzda görebilirsiniz.

İnanç Can Çekmez: Huawei P50 Pro &Amp; P50 Pocket İnceleme 11

Sonuç

Evet, sonuç kısmına geldik. Yine uzun bir bölüm oldu ancak aslında kısa bile kaldı. Zira her 2 telefonun da detaylarında daha çok değinilecek konu, işlenecek senaryo ve ulaşılabilecek sonuç var. Aslında bahsetmemiz gereken daha pek çok noktası bulunuyor telefonların, ancak pek tabii ki süremiz de kısıtlı. Sorularınız varsa yine aşağıda yanıtlamaya çalışalım. Sonuç olarak toparlayacak olursak, Huawei, P50 Pro ve P50 Pocket gibi 2 adet şahane cihaz üretmiş. Her 2 telefon da tasarımıyla şık, kullanımıyla işlevsel, performansıyla etkili ve kameralarıyla mobil fotoğrafçılıkta yine yeni pencereler açacak türden. Satın alacaklar pişman olmayacaktır kanaatindeyiz. Bu arada şunu da söylemek gerekiyor: Biliyorsunuz Huawei’nin yeni nesil akıllı telefonlarında Google desteği yok. Ancak bunda pek kafaya takılacak bir yer de yok. Google’daki kayıtlı rehberinizi birkaç adımda kolayca bu telefonlara aktarabiliyorsunuz. Facebook, Twitter, Instagram ve benzeri Android uygulamalarını zaten telefondaki Petal Search’ü kullanarak yüklemeniz mümkün. Ayrıca zaten Huawei’nin kendi uygulama marketi olan AppGallery’de de en çok kullandığımız uygulamalar mevcut durumda. YouTube’u izleyeceğiniz zaman ise telefondaki web tarayıcı üzerinden görüntüleyebiliyorsunuz. Hepsi bu kadar.

Peki, bu telefonların fiyatları nedir? Pek tabii ki çok uygun fiyatlı değiller. İncelediğimiz P50 Pro’nun fiyatı 18 bin 999 TL, P50 Pocket’ın fiyatı ise 27 bin 999 TL. Bu noktada da seçim size kalıyor.

Bu arada Huawei’nin şu an Huawei P50 Serisi cihazlar için şahane kampanyaları da bulunuyor. Eğer P50 Pro ve P50 Pocket’ı satın almayı düşünüyorsanız Huawei’nin sunduğu cazip teklifler ilginizi çekebilir. Huawei, P50 Serisi cihazları için 30 Haziran’a kadar sürecek 5300 TL’ye varan ödüller veriyor. Bunlar arasında 6 Ay Ekran Koruma Garantisi, Huawei AppGallery Kuponu, 1 Yıl BluTV ücretsiz aboneliği ve 3 Ay Boyunca Ücretsiz 50 GB Huawei Cloud aboneliği fırsatları bulunuyor. Daha fazla bilgi için buraya tıklayarak Huawei Online Mağaza’ya erişebilirsiniz.

Kaynak:  Chip

RELATED ARTICLES

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Trend Yazılar

Son Yorumlar