Hepimizin zaman zaman karşılaştığı bir durum olan morluklar, özellikle kan verme işlemleri sonrasında sıkça gözlemlenir. Peki, bu morluklar her zaman neden oluşmuyor? Bu sorunun cevabını birlikte inceleyelim.
Asıl sebep, kan verilmesi sırasında damarların zedelenmesidir. İğne, cilt altındaki kılcal damarları hasarlandırdığında, kan damardan çıkarak çevre dokulara yayılır ve bu durum morarmaya neden olur. Eğer birden fazla deneme yapılmışsa, bu morlukların oluşma ihtimali daha da artmaktadır.
Özellikle kılcal damarların cilt yüzeyine yakın olması, iğne girişinden sonra bu damarların kolayca zarar görmesine yol açar. Hasar gören damarlar sayesinde kan, çevre dokulara sızar ve morluklar meydana gelir. Ayrıca, bazı kişilerde kanın pıhtılaşma süresi uzundur. Bu durum, kanın daha uzun süre dokuya yayılmasına ve dolayısıyla morluk oluşumuna neden olabilir.
Yani, her zaman iğne ile zedelenen bir damar, morluğa sebep olmayabilir. Kan verdikten sonra, pamuğu uyguladığımız bölgeye yeterince baskı yapmamamız durumunda, kan damardan dışarı sızmaya devam eder ve bu da morluk oluşumuna zemin hazırlar.
Tüm bu sebeplerin yanı sıra, kişisel faktörler de önemli bir rol oynar. Eğer kan sulandırıcı bir ilaç kullanıyorsanız veya cildiniz hassassa, morluk oluşumu kaçınılmaz hale gelebilir.
ChatGPT ile görsel paylaşımında yeni dönem! Anında ve kolay entegrasyon sayesinde içeriklerinizi hızla paylaşın ve…
Elon Musk’ın yapay zeka şirketi xAI, Grok Chatbot’una hafıza özelliği ekleyerek sohbet deneyimini geliştirdi. Detaylar…
TOGG'un yeni sedan modeli T10F'in tanıtımı ve özellikleri hakkında detaylar. Türkiye'nin yerli elektrikli otomobiline dair…
ASUS TUF Gaming A14 ile güçlü performans ve şık tasarımın mükemmel birleşimi. 14 inçlik oyun…
Epic Games Store bu hafta ücretsiz oyunlar ve sürpriz içeriklerle dolu! En yeni fırsatları kaçırmayın,…
ChatGPT dahili sunucu hatası ve çözüm yolları hakkında detaylı bilgi. Sorunları gidermek ve kesintisiz kullanımı…