Tekno Takip

İngiltere göklerinde bir anda ortaya çıkan ateş topu, büyüleyici imajların oluşmasına neden oldu

Meral Erden: İngiltere göklerinde bir anda ortaya çıkan ateş topu, büyüleyici imajların oluşmasına neden oldu 1

İngiltere’de geçtiğimiz haftalarda gökyüzünde görülen dev ateş topu etkileyici bir görüntünün oluşmasına neden oldu. Bu göz kamaştırıcı görüntüye neden olan meteor, İngiltere’nin güney batısında gökyüzünde parladı ve Güney Galler, Hertfordshire ve Batı Sussex’te görüldü.

Birleşik Krallık üzerinde meteorları ve ateş toplarını kaydeden 153 tespit kamerasından oluşan bir ağ işleten Birleşik Krallık Meteor Ağı (UKMON), ateş topunun 00:39 BST’de (23:39 GMT) on beş kamerası tarafından yakalandığını söyledi.

UKMON’un söylediğine göre, bazı raporlarda ateş topunun yeşil bir renge sahip olduğu söyleniyor ve bu, meteoroidin bileşimine işaret edebilir. UKMON’a göre, meteorun bu rengi daha yüksek magnezyum içeriğine sahip olduğunu gösterebilir.

Ayrıca meteor, Fripon (Fireball Recovery ve Gezegenler Arası Gözlem Ağı) ve GFO (Global Fireball Observatory) kamera sistemlerinde de kaydedildi.

UK Meteor Network’ün kurucusu Richard Kacerek, MailOnline ile yaptığı görüşmede “UKMON verilerinden elde edilen ön analiz, yerden yaklaşık 30 km yüksekliğe ve 6.9km/s hıza işaret ediyor” dedi.

Shropshire’a düştüğü düşünülen göktaşı için arama çalışmaları devam ediyor.

İngiltere Ateş Topu Birliği’nden (UKFAll) bilim insanları, göktaşı parçalarının pazar kasabası Shrewsbury’nin güneyinde bir yere düştüğüne inanıyor. Ancak, üç haftalık aramanın ardından ve bazı “gerçekten umut verici” bildirimlere rağmen, henüz resmi olarak göktaşının hiçbir parçası bulunamadı…

Kaynak:  Chip

Exit mobile version