Dünyanın en popüler sosyal medya platformlarından Instagram’ın yıllardır merak edilmekte olan bir meselesi var. Bu mesele, tahmin edebileceğiniz üzere Instagram algoritması. İnsanlar, gün boyunca yüzlerce, belki de binlerce gönderi görüyorlar ancak bu gönderilerin neye göre sıralandığı bir türlü anlaşılamadı. Instagram CEO’su Adam Mosseri, yıllardır devam eden bu tartışmaya son noktayı koydu ve Instagram algoritması nasıl çalışıyor sorusunu tüm detaylarıyla anlattı.
Adam Mosseri tarafından yapılan açıklamalar, Instagram’daki gönderilerin, hikayelerin, keşfet sayfasının ve Reels’lerin neye göre sıralamalar yapıldığını gözler önüne seriyor. Yapılan açıklamalara baktığımızda, Instagram’ın aslında birden çok algoritmaya sahip olduğunu ve bu algoritmaların eş zamanlı olarak çalıştığını görüyoruz. Gelin hep birlikte, Instagram algoritmasının nasıl çalıştığına tüm detaylarıyla bakalım.
Instagram algoritması nasıl çalışıyor?
Akış sayfası nasıl çalışıyor?
Kullanıcı etkinliği
Instagram algoritması, diğer her şeyden önce sizin Instagram’daki kullanım alışkanlıklarınıza bakıyor. Bu bağlamda; beğendiğiniz, kaydettiğiniz, yorum yaptığınız ve biriyle paylaştığınız gönderiler, Instagram için ilgi alanınız olarak kabul ediliyor. Anasayfadaki diğer gönderiler de buna göre şekillendiriliyor.
Gösterilen gönderi hakkında bilgiler
Adam Mosseri, Instagram algoritması nasıl çalışıyor sorusunu yanıtladığı gönderide, gösterilen gönderiler hakkındaki bilgilerin de önemli olduğunu açıkladı. Algoritma, bir kullanıcının takip ettiği hesaplardaki gönderileri, popülaritelerine göre ayırıyor. Gönderinin kaç kişi tarafından beğenildiği, yorum aldığı, paylaşıldığı ve kaydedildiği gibi hususlar, anasayfadaki yeriyle ilgili belirleyici oluyor.
Gösterilen gönderileri paylaşan kişi hakkında bilgiler
Instagram algoritması sadece gösterilen gönderiye odaklanmıyor. Gönderinin kim tarafından paylaşıldığı da ana sayfadaki yeri için önemli. Daha popüler kullanıcılara ait gönderiler, daha ön planda tutuluyor. Ancak burada şöyle de bir handikap var. Bir kullanıcı ne kadar popüler olursa olsun, sürekli paylaşım yapması halinde tüm gönderiler öne çıkarılmıyor.
Hikayeler nasıl sıralanıyor?
Geçmiş görüntüleme
Instagram’daki hikayelerin neye göre sıralandığı konusunda başı çeken husus, geçmişteki davranışlar. Adam Mosseri, geçmişteki hareketlerin Instagram algoritması nasıl çalışıyor sorusu için önemli olduğunu söyledi. Hikayeler açısından baktığımızda, en önemli hususun geçmişteki görüntülemeler olduğu sonucuna ulaşıyoruz. Bir kullanıcının hikayesine ne kadar çok bakarsanız, o kullanıcı o kadar ön sıralarda yer alıyor.
Etkileşim sıklığı
Instagram hikayelerinin nasıl sıralandığı konusunda önemli olan şeylerden biri de kullanıcının diğer hikayeleriyle etkileşime girme sıklığınız. Hikayesine daha fazla beğeni veya DM attığınız hesaplara ait hikayeler, daha ön sıralarda gösteriliyor.
Yakınlık
Instagram, hikaye paylaşan kullanıcının aileniz mi, arkadaşınız mı veya tanımadığınız biri mi olduğunu da tahmin etmeye çalışıyor. Yakınlık seviyeniz arttıkça, hikayeler ön plana çıkarılıyor.
Keşfet sayfası nasıl çalışıyor?
Gönderinin popülerliği
Keşfet sayfasında Instagram algoritması nasıl çalışıyor meselesinde bir numaralı husus, gönderinin popülerliği. Daha hızlı ve daha çok beğenilen veya kaydedilen gönderiler ön planda tutuluyor.
Keşfet’teki hareketler
Algoritmayı oluşturan esas şeyin kullanıcının kendisi olduğunu söyledik. İşte bu durum Keşfet sayfasının oluşmasını da sağlıyor. Kullanıcı neyle ilgileniyorsa, önüne o çıkıyor.
Gönderinin sahibiyle olan geçmiş
Keşfet sayfasında takip edilmeyen kullanıcılara ait gönderiler bulunuyor. Eğer takip etmediğiniz ancak gönderisini beğendiğini, paylaştığınız veya kaydettiğiniz hesap varsa, Keşfet’te o sayfalar öne çıkıyor.
Gönderinin sahibiyle ilgili bilgiler
Son birkaç haftalık süreçte paylaştığı gönderileri daha fazla insana ulaştıran hesaplar, Keşfet sayfasında ön plana çıkıyor.
Reels sayfası nasıl çalışıyor?
Kullanıcı etkinliği
Instagram algoritması nasıl çalışıyor sorusunun cevabı, pek çok kategoride benzerlik gösteriyor. Tıpkı anasayfa ve Keşfet’te olduğu gibi Reels sayfasında da kullanıcı etkinliği ön planda tutuluyor. İlginizi çeken kategoriler, Reels’te karşınıza çıkıyor.
Etkileşim geçmişi
Geçmişte etkileşime geçtiğiniz hesaplara ait Reels’ler, bu sayfada daha çok gösteriliyor.
Gönderinin popülerliği
Oluşturulan Reels videosundaki ses veya görüntüler ne kadar popülerse, bunların ön sırada gösterilme olasılığı o kadar artıyor.
Gönderi sahibinin popülerliği
Reels’teki gönderiler, paylaşan kişilerin popülerliği de göz önünde bulundurularak sıralanıyor. Takipçi sayısı yüksek olan ve daha iyi etkileşim alan hesaplar, Reels sayfasında ön plana çıkıyor.
Adam Mosseri’nin yaptığı açıklamalar, Instagram algoritması nasıl çalışıyor diye merak edenlerin kafasındaki soru işaretlerini gidermiş oldu. Peki bu açıklamalar sizi tatmin etti mi?
Kaynak: Webtekno
Apple, 2026'da Siri'nin yeni versiyonunu tanıtmaya hazırlanıyor. Geliştirilen özellikler ve yeniliklerle kullanıcı deneyimini artırmayı hedefleyen…
PlayStation Plus abonelik fiyatlarında kaçırılmayacak indirim fırsatlarıyla oyun dünyasına adım atın! En popüler oyunlara erişim…
Çamaşır suyunun kıyafet rengini değiştirme süreci, giysilerinizi yenilemenin etkili bir yoludur. Bu yazıda, çamaşır suyunun…
Android'den kimlik bilgilerini geri yükleme özelliği ile kaybolan verilerinizi kolayca kurtarın. Adım adım rehberimizle, cihazınızdaki…
Hackerlar, Andrew Tate'in online eğitim platformuna siber saldırı düzenledi. Bu olayın detayları, etkileri ve eğitim…
Amazon Gülümseten Kasım Fırsatları ile alışverişinizi şımartın! Bu özel indirimle %25'e varan fırsatları keşfedin. Sınırlı…