Tekno Takip

Intel Alder Lake işlemcilerden AVX-512 desteği kaldırılıyor

Şinasi Kaya: Intel Alder Lake işlemcilerden AVX-512 desteği kaldırılıyor 3

Şinasi Kaya: Intel Alder Lake işlemcilerden AVX-512 desteği kaldırılıyor 1

Bir süre önce gündeme gelen ve Intel Alder Lake işlemcilerdeki AVX-512 desteğini kaldırıp kaldırmayacağı ile ilgili dedikodulara firma son noktayı koydu. Beklendiği gibi anakarttan itibaren desteği kapatmış durumda. 

Alder Lake işlemcilerde AVX-512 desteği olmayacak

Gelişmiş vektör uzantıları olarak tanımlanan AVX-512 teknolojisi bilimsel simülasyonlar, finansal analizler, yapay zeka (AI)/derin öğrenme, 3D modelleme ve analiz, görüntü ve ses/video işleme, kriptografi ve veri sıkıştırma gibi iş yükleri ve kullanımlara yönelik performansı arttırıyor. 

Intel’in verimlilik kaygıları nedeniyle veya Xeon işlemcilere avantaj sağlamak düşüncesiyle AVX-512 desteğini Alder Lake işlemcilerden tamamen kaldıracağı gündeme gelmişti. Bu hafta BIOS güncellemesi ile değişiklik uygulanmaya başladı. 

Bazı inceleme siteleri BIOS 1.13 ile BIOS 1.21 versiyonlarını karşılaştırdıklarında AVX-512 seçeneğinin tamamen kaldırıldığını görmüş. Bazı anakartlarda BIOS üzerinde halen aktif etme tuşu bulunuyor ancak CPU-Z üzerinde kesinlikle görünmüyor. Daha doğrusu önceki 600 serisi anakartlarında bazı izlerin kaldığı belirtiliyor ancak yeni anakartlarda tamamen kaldırılmış. Özellikle mikrokod 18 ile birlikte bu değişikliğin hayata geçtiği ifade ediliyor. 
 

Kaynak:  Donanimhaber

Exit mobile version