Tekno Takip

Intel Meteor Lake işlemciler detaylanıyor: i5’le sonlu olabilir

Meral Erden: Intel Meteor Lake işlemciler detaylanıyor: i5'le sonlu olabilir 5

Meral Erden: Intel Meteor Lake işlemciler detaylanıyor: i5'le sonlu olabilir 1 13.Nesil Raptor Lake mimarisi ile rekabete savlı bir giriş yapan Intel, Raptor Lake Refresh, 14.Nesil Meteor Lake ve 15.Nesil Arrow Lake için hazırlıklara başladı. Bildiğiniz üzere bir müddettir bu üç mimari hakkında sızıntılar duymaya devam ediyoruz. Artık de Raptor Lake ve Meteor Lake işlemciler hakkında yeni ayrıntılar ortaya çıktı.

Meteor Lake i5 ile sonlu olabilir

Paylaşılan manzaralara baktığımızda Meteor Lake ve Arrow Lake olmak üzere her iki mimarinin Intel 800 (LGA 1851) tıpkı soketi paylaşacağını görüyoruz. Bu bağlamda Intel, yaklaşan Raptor Lake Refresh’in akabinde LGA 1700 platformuna veda edecek diyebiliriz. Ayrıyeten kelam konusu tabloda, farklı bir biçimde 14.Nesil Meteor Lake işlemcilerin 65W’a kadar i5 işlemciler ile destekleneceği belirtiliyor. Kısaca i3 ve i5 modelleriyle karşılaşacağız.

15.Nesil Arrow Lake ise 125W’a kadar ölçeklendirilecek ve Meteor Lake’e kıyasla i7 ve i9 serilerine mesken sahipliği yapacak. Bu noktada her iki mimari birebir platformu paylaşacak olsa da, farklı mı yoksa farklı vakitlerde mı piyasaya çıkacağı şimdi net değil. Lakin Intel’in kıyaslama üstünlüğünü savunmak için farklı bir adım attığını görebiliriz.

Öte yandan Intel, 800 serisi platformunu sırf Meteor Lake ile başlatırsa, bunun şaşırtan olmayacağını da belirtelim. Hakikaten AMD, birinci etapta Excavator tabanlı Bristol Ridge işlemcilerle piyasaya çıkan AM4 platformunda benzeri bir karara imza atmıştı.

Exit mobile version