Wikipedia editörleri, Wikimedia Foundation’ın bağış seçeneklerinden kripto para biriminin çıkarılması lehinde oy kullandı. Ars Technica’nın bildirdiği üzere, çevrimiçi ansiklopedinin GorillaWarfare adlı editörü, vakfın son derece riskli yatırımlar oldukları için kripto para birimlerini kabul etmeyi bırakması için bir teklif yazdı. Ayrıca kripto para birimlerinin vakfın çevresel sürdürülebilirlik taahhüdüyle uyumlu olmayabileceğine de dikkat çekildi.
GorillaWarfare’in önerisi, Ocak ayından başlayarak üç ay boyunca yorum aldı. Toplamda, 232 kullanıcı öneri lehine oy verirken, 94 kişi karşı oy kullandı. Kripto para bağışlarını savunanlar, bağış yapmak için daha güvenli yollar sağladıklarını belirtti.
Kripto para birimlerini çevreleyen en büyük tartışmalardan biri, madenciliğin, harcamanın ve ticaretin çok yüksek miktarda enerji kullanması. Mozilla’nın kripto bağışlarını kabul etmeye başlayacağını açıkladıktan sonra tepki çekmesinin nedenlerinden biri de buydu. Bir Bitcoin Enerji Tüketim Endeksi’ne göre, bu süreçler yılda 204,50 terawatt-saat elektrik tüketiyor ve bu miktar da Tayland gibi bazı ülkeler tarafından tüketilene neredeyse denk oluyor. Wikimedia şu anda Bitcoin, Bitcoin Cash ve Ether’i kabul ediyor.
Topluluk kripto bağışlarının engellenmesi lehinde oy vermiş olsa da, yine de son karar Wikimedia Vakfı’na ait olacak. Vakıftan bir sözcünün Ars Technica’ya yaptığı açıklama şu şekildeydi: “Topluluğun, Vakfın kripto para birimindeki bağışları kabulümüzü sona erdirmeyi düşünmesi yönündeki talebinin farkındayız. Bağış Toplama ekibimiz talebi ve ilgili tartışmaları inceliyor ve bu süreci tamamladıklarında ek bilgiler sağlayacağız.“
Kaynak: Chip
Yapay zekanın iş dünyasındaki güncel dönüşümünü keşfedin. İş verimliliği ve inovasyon için yapay zekanın sunduğu…
Windows XP'yi tarayıcı üzerinden deneyimleyin ve nostaljiyi yeniden yaşayın. Eski zamanların keyfini modern tarayıcıyla yanınızda…
WhatsApp'ta hakkında bilgilerini süreli ve dinamik hale getiren yeni özellikler üzerinde çalışmalar devam ediyor. Detaylar…
Yapay zekanın gücü ve sınırlarını keşfedin. Bu içerikte, yapay zekanın potansiyeli ve sınırlarını derinlemesine inceleyerek…
Türkiye'nin yeni dron savunma sistemi TOLGA'nın özellikleri ve avantajları hakkında detaylı bilgi. Güçlü ve gelişmiş…
STM, IDEF 2025'te yeni savunma sistemlerini tanıtarak güvenlik ve teknolojide öncü adımlarını sergiledi. Detaylar için…