Tekno Takip

iOS 16 ile birlikte kullanıcılar, (büyük oranda) CAPTCHA denetim eiyetinden kurtulacak

Meral Erden: iOS 16 ile birlikte kullanıcılar, (büyük oranda) CAPTCHA denetim eiyetinden kurtulacak 1

iOS 16, bazı web oturum açma işlemleri sırasında karşınıza çıkan CAPTCHA anti-bot sistemlerinden kaçınmanıza yardımcı olabilir. MacRumors’un fark ettiği üzere Apple; iOS 16, iPadOS 16 ve macOS Ventura’da bazı uygulamalar ve web siteleri için CAPTCHA’ları tamamen atlayan bir Özel Erişim Belirteci sistemine sahip.

Otomatik Doğrulama özelliğini etkinleştirdiğinizde bu sistemi destekleyen siteler, hem Apple Kimliğinizi hem de aygıtınızı doğrulamak için iCloud’u kullanacak ve güvenilir olduğunuzu kanıtlayan bir belirteç sunacak. Yani, insan olduğunuzu göstermek için esrarengiz metinler girmeniz veya trafik ışıklarının resimlerine dokunmanız gerekmeyecek.

Apple, bu sistemin cihazların hesabınıza bağlı hassas verileri (e-posta adresi veya telefon numarası gibi) paylaşmayacağını özellikle belirtiyor. Ayrıca şirket, doğrulama talebini kimin yaptığını da bilmeyecek, bu yüzden bu kontrolleri belirli sağlayıcılara bağlayamayacak. Belirteç sisteminin, IP adresinizi izlemediği için gizliliğe daha saygılı olacağı söyleniyor. Ayrıca, CAPTCHA onaylı siteleri daha fazla engelli kişi tarafından kullanılabilir hale getirerek erişilebilirliği de arttıracak.

Bu teknolojinin belki de daha önemli etkisi, Apple donanımının ötesine geçerek yaygın bir şekilde benimsenebilir olması. Cloudflare ve Fastly, token yaklaşımını desteklemek için şimdiden planlarını açıkladı ve potansiyel olarak milyonlarca web sitesine getirdi. Ayrıca Apple, Özel Erişim Belirteçlerini açık bir standart haline getirmek için bu şirketler ve Google ile birlikte çalıştı.

Henüz doğrudan bir Android eşdeğeri olmasa da, iOS 16 ile tanıtılan teknoloji, çok az kişinin CAPTCHA’ları manuel olarak tamamlaması gereken bir geleceğe ilerleyebileceğimizi gösteriyor.

Kaynak:  Chip

Exit mobile version