Categories: İnternet

Işık ile İnternet Sağlayan Li-Fi, Rekor Kırdı! Türkiye Ortalamasının 300 Katı Hıza Ulaşıldı

Kızılötesi teknolojilerini hepimiz biliriz. Yıllardır tüm televizyonların kumandalarında bulunan bu teknoloji, akıllı telefonların “ilkel” aşamada olduğu dönemlerde veri aktarımı için de kullanılıyordu. Daha o yıllarda, kızılötesi sensörler ile veri alışverişi yapılabileceği zaten biliniyordu. İşte bu teknoloji üzerine yapılan yeni çalışmalar, kızılötesi ile ultra yüksek internet hızlarına ulaşılabileceğini ortaya koydu. Üstelik kızılötesinin Wi-Fi’ın yerini alması ya da aynı anda kullanılabilmesi için de çalışmalar yapılıyor.

Kızılötesi teknolojisiyle ilgili son çalışmalar, Wi-Fi teknolojisini geliştiren IEEE standartları kuruluşu oldu. Ekip, “Li-Fi” olarak isimlendirdiği teknoloji ile Wi-Fi için yeni bir katman oluşturduğunu, böylelikle cihazların internet erişimi için yeni bir yol sağlandığını ifade ediyor. Hatta Li-Fi teknolojisinin toplu entegrasyonu için de artık her şey hazır. Aslında, geçmişte de bilinen Li-Fi teknolojisi için ilk kez seri kullanım aşamasında olunduğunu söylemek mümkün.

9.6 Gbps internet hızına ulaşıldı!

Yukarıda fotoğrafını paylaştığımız “Light Antenna One”, kızılötesi ışınlar ile internet aktarımı yapan bir cihaz. Ekip, bu gibi cihazlarıı kullanarak 10 Mbps ila 9.6 Gbps aralığında internet hızı sağlamayı başardı. Şöyle bir detay bilgi verelim. Popüler internet hız testi platformlarından Speedtest’e göre 2023’ün ilk çeyreğinde, Türkiye’deki ortalama internet hızı 32 Mbps idi. Kızılötesi ışınlarla ulaşılabilen maksimum internet hızı, Türkiye’deki ortalama internet hızının 300 katı olarak kayıtlara geçti.

Buraya kadar gözünüzü boyamış gibi görünebiliriz. Fakat Li-Fi teknolojisinin büyük bir eksisi var. Kızılötesi ışınlar, belirli açılarda dağılım gösterirler. Hal böyle olunca bu tür cihazların rahat kullanımı için konumların doğru olarak hesaplanması gerekiyor. Teknolojiyle ilgili çalışan ekipler de bunun farkında. Daha çok kurumsallar için uygun olan Li-Fi, ilerleyen dönemlerde Wi-Fi’a yardımcı bir teknoloji olarak yaygınlaşabilir.

Kaynak:  Webtekno

Ulaş Utku Bozdoğan

Teknoloji alanındaki güncel gelişmeleri titizlikle takip edip bu konuda derinlemesine analizler sunan bir yazar. bilgi teknolojileri, yapay zeka, mobil teknolojiler ve dijital trendler gibi konularda geniş bir bilgi birikimine sahip. Teknolojinin hızla değişen dünyasındaki yenilikleri sade ve anlaşılır bir dille aktarma çalışır. Teknolojinin getirdiği dönüşümleri yakından izleyen ve bu konudaki görüşlerini etkileyici bir şekilde paylaşan Ulaş Utku Bozdoğan, teknoloji haberleri alanında önemli bir ses haline gelir :)

Share
Published by
Ulaş Utku Bozdoğan

Recent Posts

YouTube Alt Çubuğu Simgelerini Güncelledi

YouTube, alt çubuğundaki simgeleri yenileyerek kullanıcı deneyimini geliştirdi. Yeni tasarım, daha modern bir görünüm sunarken,…

11 dakika ago

Gmail’in Yeni Geçici E-posta Özelliği

Gmail'in yeni geçici e-posta özelliği, kullanıcıların gizlilik endişelerini gidermek için tasarlandı. Geçici e-posta adresleriyle güvenli…

23 dakika ago

Mike Tyson ve Jake Paul’un Boks Maçı Netflix İçin Rekor Kırdı

Mike Tyson ve Jake Paul'un boks maçı, Netflix tarihinde rekor kırarak büyük bir ilgi topladı.…

35 dakika ago

WhatsApp’tan Yeni Taslak Özelliğiyle Mesajlarınızı Kaydedin

WhatsApp'ın yeni taslak özelliği ile mesajlarınızı kaydedin! Hızla yazdığınız ama göndermediğiniz mesajları kolayca saklayarak, istediğiniz…

47 dakika ago

WhatsApp’tan Yeni Temalı İkon Dönemi

WhatsApp, yeni temalı ikonlarıyla kullanıcı deneyimini zenginleştiriyor. Yenilikçi tasarımlar ve kişiselleştirilmiş seçeneklerle sohbetlerinizi daha eğlenceli…

59 dakika ago

YouTube’a Yeni Para Kazanma Özelliği: Hediye Sistemine Geçiş

YouTube, içerik üreticilerine yeni bir para kazanma özelliği sunuyor: Hediye Sistemi. Bu sistem sayesinde izleyiciler,…

1 saat ago