Tekno Takip

James Webb büyülemeye devam ediyor: Artık de Cartwheel Galaksisi…

Meral Erden: James Webb büyülemeye devam ediyor: Artık de Cartwheel Galaksisi... 1

James Webb Uzay Teleskobu, geçen ay yayınlanan ilk görüntülerinin ardından büyüleyici kareler göndermeye devam ediyor. Webb’den gelen yeni fotoğraf, Cartwheel Galaksisi’ne ait ve Yakın Kızılötesi Kamerası (NIRCam) ve Orta Kızılötesi Aleti (MIRI) ile oluşturulmuş.

Webb ekibi, iki kameranın bu görüntüde birleştirildiğini ve böylece tek tek görüntülerde görülmesi zor olan ayrıntıların ortaya çıkartılabildiğini söylüyor. NIRCam verileri mavi, turuncu ve sarı görürken MIRI verileri kırmızı renkte. Webb ekibi, kırmızı tozun ortasında, tek tek yıldızlar veya yıldız oluşumunun “cepleri” olan birçok bireysel mavi nokta olduğunu belirtiyor.

Cartwheel Galaksisi, yaklaşık 400 milyon yıl önce meydana gelen yüksek hızlı bir çarpışma sonucu oluşmuş. İki halkadan oluşuyor: Parlak bir iç halka ve her ikisi de Webb ekibinin tanımladığı şekilde bir şok dalgası gibi görünen oluşumun merkezinden dışarı doğru genişleyen renkli bir dış halka.

Bu iki rakip güç göz önüne alındığında, Cartwheel Galaksisi’nin sonunda alacağı biçim hala bir gizem” diyen araştırmacılar, sözlerine “ancak bu anlık görüntü, galaksiye geçmişte ne olduğuna ve gelecekte ne yapacağına dair bir bakış açısı sağlıyor” şeklinde devam ediyor.

Webb ekibi, “Etkiye rağmen, dönen kolları da dahil olmak üzere, çarpışmadan önce var olan büyük, sarmal gökadanın karakterinin çoğu varlığını koruyor” diyor. Yine de ekip, gözlemlerin halen “erken” bir aşamada olduğunu söylüyor.

Kaynak:  Chip

Exit mobile version