Tekno Takip

James Webb teleskopundan haber var: Kurulum tamamlandı

İnanç Can Çekmez: James Webb teleskopundan haber var: Kurulum tamamlandı 3

İnanç Can Çekmez: James Webb teleskopundan haber var: Kurulum tamamlandı 1

Bugüne kadar yapılmış en güçlü teleskop unvanını alan ve yapımı 20 yıldan fazla süren James Webb teleskopu geçen ay başarılı bir şekilde fırlatılmıştı. Yolculuğunu 30 günde tamamlaması beklenen James Webb teleskopundan sürpriz bir haber var. 

James Webb kuruldu

Dünya’dan yaklaşık olarak 930.000 mil (1,5 milyon kilometre) uzaklıkta bulunan bir yörüngeye doğru yola çıkan teleskop 10 milyar dolara mal oldu. 14 ülke ve 300’den fazla üniversite katkıda bulunurken 10.000’den fazla çalışan görev aldı. 13 milyar ışık yılına kadar en uzak yıldızları görüntülemek ve yeterli ışığı toplamak için 6,5 metre boyutlarında 18 altın kaplama altıgen parçadan oluşan birincil ayna dizisine ev sahipliği yapıyor. 

Açılmış haliyle teleskopu uzaya taşıyacak bir roket var olmadığı için bir origami gibi katlarından açılmasına karar verilmişti. Bu bakımdan 20 yıldan fazla sürede geliştirildi ve pek çok kez ertelenmek zorunda kaldı. Hatta o dönem SpaceX veya Blue Origin firmaları olmadığı için Arian roketi seçilmişti. En endişe verici konuların başında gelen katmanların açılıp açılmayacağı sorusu dün netlik kazandı. 

NASA’nın sağladığı bilgilere göre James Webb teleskopu tam olarak kurulmuş durumda. Fırlatılışın üzerinden 16 gün geride kalırken önce ana katmanlar ve güneşlik açıldı. Geçtiğimiz hafta alt kısımdaki ikinci ayna devreye girdi. Birincil aynanın orta büyük kısmı önceki gün açılmış ve iki kenardaki parçaların da yarın itibariyle açılması bekleniyordu. İşler yolunda gittiği için sabah saatlerinde bu parçalar da açıldı. Bundan sonra kontrol merkezinden ayna parçalarının tek tek kalibrasyonu işlemine geçilecek. 

Sahip olduğu kızılötesi sensörler ile günlük olarak toplanan 458 gigabit veriyi NASA’nın Derin Uzay Ağı’na yönlendirecek yeni teleskop, bu verilerin daha sonra Maryland, Baltimore’daki Uzay Teleskobu Bilim Enstitüsü’ne iletilmesini ve büyük astronomi topluluğuna paylaşılmasını sağlayacak.
 

Kaynak:  Donanimhaber

Exit mobile version