Tekno Takip

Joby’nin eVTOL prototipi test uçuşu sırasında kaza yaptı

Ulaş Utku Bozdoğan: Joby'nin eVTOL prototipi test uçuşu sırasında kaza yaptı 3

Ulaş Utku Bozdoğan: Joby'nin eVTOL prototipi test uçuşu sırasında kaza yaptı 1

Kaliforniya merkezli Joby Aviation, iki deneysel prototip elektrikli dikey kalkış ve iniş uçağından(eVTOL) birinin uçuş testi sırasında bir kaza yaşandığını açıkladı. Açıklanan bilgilere uçak performansının belirlenmesi için sınırları zorlanırken kaza yaşandı. Olay sırasında herhangi bir yaralanmanın olmadığı belirtildi.

Kaza sonrası şirket hisseleri düştü

ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu’na(SEC) gönderilen bir dosyayla eVTOL hava taksileri geliştiren şirketlerden birisi olan Joby Aviation, N542AJ kuyruk numaralı bir uçak prototipinin kaza yaptığını duyurdu.

Uzaktan kumanda edilen prototipin uçuş izleme verilerine göre performans sınırlarının zorlandığı görülüyor. Dairesel bir rotaya sahip uçağın daha önce belirtilen 322 km/s olan maksimum hızının daha ötesinde 435 km/s hızla uçtuğu belirtiliyor.

Şirketin olayla ilgili açıklamasında: “Güvenlik, Joby için temel bir değerdir. Bu nedenle, özellikle beklenen çalışma koşullarının dışında çalıştığımız için uzak bir pilotla ve ıssız bir alanda uçuş kapsamımızı genişletiyoruz. Deneysel uçuş test programları, uçak performansının sınırlarını belirlemek için kasıtlı olarak tasarlanmıştır ve kazalar ne yazık ki bir olasılıktır. Kazanın kapsamlı bir şekilde soruşturulmasında ilgili makamlara destek olacağız.” ifadeleri yer aldı.

DeLorean Motor Company, yeni bir elektrikli DeLorean geliştiriyor
2 gün önce eklendi

Joby Aviation, olayda herhangi bir yaralanma olmadığını bildirdi ve hasarın boyutuyla ilgili ayrıntılar açıklanmadı. Ayrıca kazanın bildirilmesinden sonra şirket hisselerinde %9 düşüş gözlemlendi.

  • Anasayfa
  • Popüler Bilim
  • Havacılık Haberleri
  • Joby’nin eVTOL prototipi test uçuşu sırasında kaza yaptı

Kaynak:  Donanimhaber

Exit mobile version