Categories: Bilim

Kayıp Kıta “Balkanadolu” Eski Memelilerin Savaş Alanı mıydı?

Pek çok kaynağa göre, yaklaşık 50 milyon yıl önce, Balkanadolu (Balkanatolia) olarak adlandırılan eski bir kıta, Avrupa ile Asya arasında oturuyordu ve komşu kara kütlelerinde bulunanlara benzemeyen bir dizi ilginç türe ev sahipliği yapıyordu. Bu kıtanın varlığını öne süren yeni bir araştırmanın yazarları, düşen deniz seviyelerinin Asya memelilerinin Balkanadolu’ya girmesine ve Batı Avrupa’ya geçmeden ve ani bir yok olma olayı yaşanmadan önce yerel vahşi yaşamı alt edip yerlerini almasına imkan tanıdığın öne sürüyorlar.

Grande Coupure olarak bilinen, Avrupa faunasının bu dramatik kaybı, yaklaşık 34 milyon yıl önce Eosen çağının sonunda meydana geldi. Bununla birlikte, araştırmalarını Earth-Science Reviews dergisinde sunan çalışma yazarları, Asya türlerinin bu olaydan yaklaşık beş ila on milyon yıl önce Güneydoğu Avrupa’daki fosil kayıtlarında görünmeye başladığını açıklıyor.

Grande Coupure’a giden zaman çizelgesindeki boşlukları doldurmak için araştırmacılar, Balkan yarımadası ve Anadolu’daki 31 Eosen memeli fosil kaydının tamamını gözden geçirdiler ve bu bulguların bazılarının tarihini güncellenmiş jeolojik verilere dayanarak yeniden değerlendirdiler. Elde ettikleri sonuçlar, çağın büyük bir bölümünde bölgenin “burada Balkanadolu olarak adlandırılan, daha önce tanınmayan bir biyocoğrafik bölge” olarak var olduğunu gösterdi.

Ancak fosil kayıtları, Asya kemirgenlerinin ve dört ayaklı toynaklı hayvanların bölgeyi yaklaşık 40 milyon yıl önce kolonileştirdiğini de gösterdi. Eosen’in bitiminden önce Balkanadolu’yu istila eden Asya türleri arasında, büyük gergedanlara benzeyen ancak Grande Coupure zamanında soyu tükenmiş olan brontotheres bulunuyordu.

Araştırma yazarları, “Bu kolonizasyon olayı, küresel östatik deniz seviyesindeki bir düşüş ve Doğu Anadolu’da ve Küçük Kafkasya’da tektonik güdümlü bir deniz geri çekilmesi ile orta Eosen sonlarında kolaylaştırıldı” diye yazıyor.

34 milyon yıl önce, bir buzullaşma olayının deniz seviyelerinin bir kez daha düşmesine neden olduğu zamana kadar, Balkanadolu bir kara köprüsü ile Batı Avrupa’ya bağlandı. Bu, Asyalı memelilerin batıya doğru yolculuklarına devam etmelerinin yolunu açtı ve çok sayıda Avrupa türünün ölümünü tetikledi.

Başka bir deyişle, araştırmacılar 40 ve 34 milyon yıl önce meydana gelen büyük coğrafi değişikliklerin Asyalı toynaklıların ve kemirgenlerin Avrupa’yı iki aşamada kolonileştirmesini sağladığını öne sürüyorlar. Bunlardan ilkinde, daha sonra Avrupa kıtasını fethetmeye devam etmeden önce mevcut vahşi yaşamın çoğunu değiştirdikleri Balkanadolu’da ikamet ettiler.

Yazarlar, “Bu paleocoğrafik değişiklikler, Balkanadolu’nun ayrı bir biyocoğrafik bölge olarak ölümünü tetikledi ve Batı Avrupa’daki Grande Coupure öncesinde ve sırasında Asya’ya özgü endemik dalların dağılmasının yolunu açtı” diyor.

Kaynak:  Chip

İnanç Can Çekmez

Share
Published by
İnanç Can Çekmez

Recent Posts

Atların Şeker Bağımlılığı: Neden Bu Kadar Seviyorlar?

Atların şeker bağımlılığı, bu sevimli hayvanların neden tatlılara bu kadar düşkün olduğunu anlamak için incelenmesi…

41 dakika ago

Google’ın Yapay Zekâ Asistanı Gemini ile Uygulamalarda İşlem Yapma Yeteneği

Google'ın yapay zekâ asistanı Gemini, uygulamalarla etkileşimde bulunma yeteneğiyle dikkat çekiyor. Kullanıcı dostu arayüzü ve…

1 saat ago

Kedilerin Dışarı Çıkma İhtiyacı ve Güvenlik Riskleri

Kedilerin dışarı çıkma ihtiyacı ve bu süreçte karşılaşabilecekleri güvenlik riskleri hakkında bilgi edinin. Evcil dostlarınızın…

2 saat ago

Samsung’un Yeni Güvenlik Projesi: Project Infinity

Samsung'un yeni güvenlik projesi Project Infinity ile tanışın! Gelişmiş teknoloji ve yenilikçi çözümlerle güvenliği en…

2 saat ago

Neandertallerin Sırları: Thorin’in İzinde

Neandertallerin gizemli dünyasına adım atın! "Neandertallerin Sırları: Thorin’in İzinde" başlıklı içerikte, bu kadim insan türü…

3 saat ago

Xiaomi’nin Alt Markası Redmi Yeniden Markalaşıyor

Xiaomi'nin alt markası Redmi, yeni bir marka kimliğiyle karşımıza çıkıyor. Yenilenen tasarımı ve gelişmiş özellikleriyle…

11 saat ago