Tekno Takip

Keşfedilen gizemli Chavín de Huántar geçitleri, psikedelik ayinler için mi kullanılıyordu?

Meral Erden: Keşfedilen gizemli Chavín de Huántar geçitleri, psikedelik ayinler için mi kullanılıyordu? 1

Araştırmacıların yeni keşiflerine göre, Peru And Dağları’ndaki esrarengiz bir tapınak kompleksine inşa edilmiş ürkütücü odalar ve geçitler ağı, hayal gördüren (psikedelik) bitkileri içeren ritüeller için kullanılmış olabilir. Bu gizemli yapılar, 2019 yılında, yaklaşık 2.200 yıl öncesine kadar bölgede yaşayan Chavín kültürüne ait en büyük dini alan olan Chavín de Huántar tapınağının derinliklerinde keşfedilmişti.

Bu geçiş yapıları hala araştırılıyor ve işlevlerinin ne olduğunu kesin olarak bilmiyoruz. Ancak Stanford arkeoloğu John Rick’in WordsSideKick.com’a söylediğine göre amaçları neredeyse kesin olarak “ritüel faaliyetle ilgili” gibi gözüküyor. Bu bölge üzerine uzmanlaşmış olan Rick, Chavín de Huántar’ın yapısının törensel etkinliğinin merkezinde nasıl olduğunu anlatan çok sayıda çalışma ve kitap bölümü yazdı.

Örneğin, 2006’da “mimarinin, birincil işlevi Chavín liderliğinin otoritesini ve gücünü pekiştirmek olan ritüeller için ortam sağlamada önemli bir rol oynadığını” yazdı. Bu konuyu açıklarken, güneş ışınlarının belirli tören alanlarını aydınlatmasına imkan tanıyan ve böylece bu ritüeller sırasında yutulan belirli psikoaktif bitkilerin etkisini artıran havalandırma bacalarının stratejik yerleşiminden bahsetti.

En uzunu yaklaşık 100 metre olan yeni keşfedilen geçitlerin birçoğu kafa karıştırıcı dönüşler içeriyor ve zihni etkileyen maddelerin etkisi altındakiler için algı bozukluğu veya kafa karışıklığı yaratmaya yardımcı olmuş olabilir.

Chavín de Huántar’da tam olarak hangi psikedelik bitkilerin kullanıldığı da henüz bilinmiyor, ancak meskalin içeren San Pedro kaktüsünün ayinler sırasında kullanılan bitkiler arasında olduğu konusunda yaygın bir fikir birliği var. Bölgeye özgü kaktüs, tapınaktaki taş heykeller ve kumaşlarda da tasvir ediliyor, ancak bölgede gerçek bitki materyalinin henüz bir izine rastlanmış değil.

Diğer bilim insanları, bufotenin olarak bilinen bir DMT türevi içeren vilca ağacının kabuklarından yapılmış psikoaktif bir enfiye olabileceğini söylüyor. Bu maddenin kullanımına dair çok net kanıtlar bulunmasa da, 1975’te Chavín de Huántar’da keşfedilen bir oyma, vilca podlarını tasvir ediyor gibi görünüyor.

Burun deliklerinden mukus akıyormuş gibi görünen çeşitli yontulmuş büstler de, enfiye çekmek kişinin burnunun aşırı derecede akmasına neden olduğu için, vilca kullanımına ilişkin başka bir kanıt olarak yorumlanıyor. Chavín de Huántar’da küçük öğütme havanları ve “enfiye kaşıkları” gibi diğer aletler de bulundu, ancak hiçbir bitki kalıntısı olmadan tapınağın içinde tam olarak hangi bitkilerin tüketildiğini kesin olarak söylemek mümkün değil.

Kaynak:  Chip

Exit mobile version