Tekno Takip

Koç Üniversitesi, bozulmuş etten zehirlenme ihtimalini tarihe gömdü!

Ulaş Utku Bozdoğan: Koç Üniversitesi, bozulmuş etten zehirlenme ihtimalini tarihe gömdü! 1

Türkiye’den Koç Üniversitesi’nde vazifeli bir araştırma takımı, et, tavuk ve balık üzere protein istikametinden güçlü besinlerin tazeliğini gerçek vakitli olarak izleyip yönetebilen, kompakt bir sensör geliştirdi. Bu sensör, aldığı bilgileri akıllı telefonunuza iletiyor. Bu aygıtın, besin tazeliğinin takip ve yönetilme biçimini kökten değiştirme potansiyeli bulunmaktadır. İşte ayrıntılar:

Dünyamız, sürekli olarak yeni şeyler satın alma eğiliminde. Gereksiz ölçüde yiyecek, giysi, elektronik eşya ve başka eserler satın alıyoruz. Bu durum bir sorun teşkil ediyor zira kaynakların israfına ve iklim değişikliğine sebep oluyor. Her yıl, global olarak üretilen besinlerin üçte biri kayboluyor yahut israf ediliyor. Bu, yaklaşık 1.4 milyar ton besine denk geliyor.

Koç Üniversitesi, bozulmuş etten zehirlenme ihtimalini tarihe gömdü!

Ekonomik ve çevresel maliyetlerin yanı sıra, besin israfı birebir vakitte bir sıhhat riski de oluşturuyor. Yiyecekler bozulduğunda, besin zehirlenmesine yol açabilecek ziyanlı bakteriler üretir. Besin zehirlenmesi bulantı, kusma, ishal ve öteki belirtilere sebep olabilir. Kimi durumlarda besin zehirlenmesi ölümcül olabilir. Bilhassa et ve kümes hayvanları üzere besinler, ziyanlı bakterilere maruz kalsalar bile uygun görünebilir ve güzel kokabilir.

Bugüne dek, besinin bozulma durumunu tespit etmek çoklukla zordu. Lakin, Koç Üniversitesi’nde vazife yapan araştırmacılar tarafından geliştirilen bu yeni sensör, herkesin bunu çarçabuk yapabilmesine imkan sağlıyor. Sensör, rastgele bir besin kabına takılabilen, küçük ve ekonomik bir dizayna sahip. Şayet sensör, besinin bozulmaya başladığını tespit ederse, akıllı telefonunuza bir bildirim gönderiyor. Bu sayede, yiyeceğin inançlı olup olmadığını her vakit bilebilirsiniz.

Exit mobile version