Tekno Takip

Köpek Balığının Yalnızca Karaciğerini Yiyen Katil Balinalar

Ulaş Utku Bozdoğan: Köpek Balığının Yalnızca Karaciğerini Yiyen Katil Balinalar 3

Doğa her yanıyla insanlığı şaşırtmaya devam ederken, geçtiğimiz günlerde yayınlanan bir drone görüntüsü oldukça nadir anları görmemizi sağladı. Grup halinde mükemmel bir uyum içinde avlanmalarıyla tanınan katil balinalar, beyaz bir köpek balığını avlıyorlardı.

Balinalar, önce köpek balığına şiddetli bir şekilde çarpıyor, kanamasına neden oluyordu. Ardından darbenin şiddeti ve kan kaybından ölen köpek balığının cesedinden beslenmeye başlıyorlardı. Fakat ilginç bir şekilde balinalar, köpek balığının sadece karaciğerini yiyordu. İşte bu ilginç görüntüye bilim dünyasından açıklama geldi.

Katil balinaların bir beyaz köpek balığını avladığı o anlar:

Balina Araştırma Merkezi’nden Michael Weiss, Insider’a yaptığı açıklamada videoda görülen avlanma davranışının aslında ilk olmadığını paylaştı. Üstelik 2019 yılında yayımlanan bir makale de bunun bir kanıtıydı. Karaya vuran köpek balığı cesetlerinin incelendiği söz konusu makalede katil balinaların, avlarının sadece karaciğerini yediği paylaşılıyordu.

Weiss’a göre katil balinaların karaciğer sevdası, yüksek kalorili ve yağlı organlara düşkünlüğünden kaynaklanıyor. Katil balinalar, köpek balıklarının kara ciğerini hedef alırken diğer avladıkları tür olan gri balinaların ise önce dilini ve dudaklarını hedef alıyor. Balinalar, avlarının en sevdikleri yerini yedikten sonraysa diğer avların peşine düşüyor.

Tüm bunların yanı sıra Weiss’a göre Güney Afrika’da meydana gelen saldırıların büyük bir çoğunluğu, bilim insanları tarafından Port ve Starboard olarak isimlendirilen iki katil balinadan kaynaklanıyor. Üstelik bu ikilinin faaliyetleri, bölgelerindeki beyaz köpek balinalarını bile uzaklaştırdı. Beyaz köpeklerinin yerini ise bakır köpek balıkları almaya başladı. Yani sadece iki katil balina, koca ekosistemi etkiledi.

Kaynak:  Webtekno

Exit mobile version