İnsan zihni, zaman zaman kötü ve travmatik anılarla dolup taşabilir. Ancak bilim insanlarının yaptığı yeni bir araştırma, bu kötü anıları silmenin mümkün olabileceğini gösteriyor. Bu yöntem, olumsuz anıları zayıflatıp olumlu anıları güçlendirmek üzerine kurulmuştur.
Yapılan çalışmalarda, 37 katılımcının 48 farklı negatif görüntüye bakması istendi. Her bir görüntü, uydurma bir kelime ile eşleştirildi ve katılımcılardan bu görüntü ve kelime çiftlerini ezberlemeleri talep edildi. Bu süreçte, katılımcıların beyin aktiviteleri elektroensefalografi (EEG) ile izlenerek kaydedildi.
İkinci gün, katılımcılardan önceki geceyle ilişkili kelimelerin yarısını olumlu imgelerle eşleştirmeleri istendi. Daha sonra, katılımcılar uykuya daldıklarında, onlara uydurdukları kelimelerin yarısının kayıtları dinletildi. Üçüncü ve beşinci günlerde ise katılımcıların anılarını ne ölçüde hatırladıkları üzerine çeşitli değerlendirmeler yapıldı.
Sonuçlar oldukça ilginçti; katılımcıların hem olumlu hem de olumsuz imgelerle ilişkilendirdikleri kelimeler arasında, olumlu olanları daha fazla hatırladıkları gözlemlendi. Bu durum, kötü anıları zayıflatarak olumlu anıların ön plana çıkabileceğini ortaya koyuyor. Yani bir başka deyişle, beynimiz bu şekilde eğitilerek anılar üzerinde yönlendirme yapılabilir.
Tabii ki, araştırmacılar bu alanda çalışmalarına ve araştırmalarına devam ediyor. Belki de gelecekte, farklı yöntemlerle hatırlamak istemediğimiz anılara veda etme şansına sahip olacağız. Kaynaklar: Science Alert, Fast Company
İlginizi çekebilir:
Elden Ring Nightreign için sistem gereksinimleri açıklandı! Oyunu sorunsuz oynamak için minimum ve önerilen sistem…
Google'dan Android kullanıcıları için yeni eSIM yedekleme özelliği sayesinde daha güvenli ve kolay şekilde eSIM…
İspanya ve Portekiz'de yaşanan büyük elektrik kesintisinin detayları, nedenleri ve etkileri hakkında kapsamlı bilgi. Güncel…
Samsung'un yeni katlanabilir telefonları Galaxy Z Fold7 ve Z Flip7 tanıtımına yakın. En yeni özellikler…
Yapay zekâ destekli ücretsiz sesleri yazıya dönüştürme uygulamalarıyla kolayca ve hızlıca ses dosyalarınızı metne çevirin.…
Meta ve Facebook'un yapay zekâ sohbet botları çocuklar üzerindeki endişeleri artırıyor. Güvenlik ve gizlilik konularında…