Pazar, Aralık 8, 2024
Ana SayfaBilimKuzey İtalya Alpleri'nde Tarih Öncesi Ekosistem Keşfi

Kuzey İtalya Alpleri’nde Tarih Öncesi Ekosistem Keşfi

Kuzey İtalyan Alpleri’nde Tarih Öncesi Bir Ekosistem Keşfi

Kuzey İtalyan Alpleri'nde Tarih Öncesi Bir Ekosistem Keşfi

Kuzey İtalya’nın büyüleyici Alplerinde yürüyüş yapan bir çift, iklim krizinin etkisiyle eriyen kar ve buzul kalıntıları arasında tarih öncesi bir ekosistem keşfetti. Bu keşif, dinozorlardan önceki Permiyen dönemine kadar uzanan bir geçmişe ışık tutuyor. Şimdi, bu tesadüfi buluşun detaylarını ve ilgili ekosistemi daha yakından inceleyelim.

Kuzey İtalya Alpleri'nde Tarih Öncesi Ekosistem Keşfi

Her şey Kasım 2024’te başladı. Sondrio eyaletindeki küçük bir köy olan Lovero’da yaşayan Claudia Steffensen ve eşi, İsviçre sınırına yakın Ambria Vadisi’nde kayalık bir patikada yürüyüş yaparken garip desenlerle kaplı, açık gri bir kayaya rastladılar. Merak ederek kayayı incelemeye başladıklarında, dairesel şekillerin ayak izleri olduğunu fark ettiler. Steffensen, kayanın fotoğrafını çekerek doğa fotoğrafçısı olan arkadaşına gönderdi ve bu fotoğraf, bir paleontoloğa iletildi. Paleontologlar, yaptıkları değerlendirmeler sonucunda olağanüstü bir sonuca ulaştılar…

Kuzey İtalya Alpleri'nde Tarih Öncesi Ekosistem Keşfi

Ayak izleri, tarih öncesi bir sürüngene aitti. Permiyen dönemi, dünya tarihinin en büyük kitlesel yok oluşlarından birine sahne oldu ve bu yok oluş, ani sıcaklık artışlarıyla tetiklendi. Günümüzdeki küresel ısınma, Piedmont bölgesindeki Cuneo eyaletinde yer alan Altopiano della Gardetta’da 2200 metre yükseklikte, timsah benzeri bir sürüngenin ayak izleri dahil olmak üzere İtalyan Alpleri’ndeki diğer tarih öncesi canlıların izlerini gün yüzüne çıkardı. Uzmanlar, çiftin keşfettiği kaya parçasının bulunduğu alanı haritalayarak, Valtellina Orobie doğa parkında 3.000 metre rakımda yüzlerce fosilleşmiş sürüngen, amfibi ve böcek ayak izi belirlediler. Bu izlerin en az beş farklı hayvan türüne ait olduğu düşünülüyor.

Bir kaya parçası, pek çok şeyi aydınlattı. Paleontolog Christiano Dal Sasso, dinozorların henüz ortaya çıkmadığı bu dönemde, en büyük ayak izlerinin sahiplerinin 2-3 metre boyunda olduğunu belirtiyor. Berlin’deki Doğa Tarihi Müzesi’nde iz fosilleri konusunda uzman olan Lorenzo Marchetti, ayak izlerinin “tırnak izleri ve bazı hayvanların göbek derisi” gibi etkileyici detayları ortaya koyduğunu ifade ediyor. Ekosistem aynı zamanda fosilleşmiş bitki parçalarını, tohumları ve hatta yağmur damlalarının izlerini de gün yüzüne çıkarıyor. Uzmanlar, bu önemli keşfin detaylı araştırmalarının devam edeceğini bildiriyor.

Kaynak: The Guardian
Kaynak: Webtekno

RELATED ARTICLES

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Trend Yazılar