Tekno Takip

Memleketler arası Uzay İstasyonu’nu Güneş’in önünden geçerken bu türlü yakaladı

Ulaş Utku Bozdoğan: Memleketler arası Uzay İstasyonu'nu Güneş'in önünden geçerken bu türlü yakaladı 1

Bir fotoğrafçı, Uluslararası Uzay İstasyonu’nu (UUİ) Güneş’in önünden geçerken bir siluet halinde göründüğü kareleri yakalayarak, hemen yukarıdaki fotoğrafı oluşturmayı başardı.

52 yaşındaki Jamie Cooper, UUİ’nin 17 Haziran’da Daventry, Northamptonshire yakınlarındaki Whilton’daki evinin üzerinde görünmesinin beklendiğini fark etti. Bir saniyeden daha kısa süren bu “tüm geçiş” olayını yerel saat ile 10:22’de Güneş’e yönelttiği bir teleskop ve yüksek hızlı bir video kamera kullanarak yakaladı. Açıklamasında, “bu kaçırılmayacak bir fırsattı” dedi.

Profesyonel bir fotoğrafçı ve hevesli amatör astronom olan Cooper, doğru zamanda doğru yerde olduğunu söylüyor: “Uzay istasyonunun ve güneşin düz bir çizgide olduğu çok dar bir bant var ve yaklaşık üç mil (4,8 kilometre) genişliğinde. Verileri üç gün öncesinde kontrol ettim ve evime denk gelmeyecekti. Bir gün öncesinde yine kontrol ettim ve evimin üzerinde olacağını gördüm. Bu yüzden şanslıydım.

Uzay istasyonu, evinin üzerinden geçerken yaklaşık 400km uzaktaydı ve yaklaşık 27.300km hızla seyahat ediyordu.

Cooper, yüksek hızlı video kamerasının, normal kamera hızı olan 25 kareye kıyasla saniyede 80 kare çektiğini söyledi: “Güneş’e asla filtresiz bakmamanız gerektiği için filtreli özel bir teleskop kullandığımı söylemem önemli – bu kalıcı körlüğe neden olabilir.

Kaynak:  Chip

Exit mobile version