Categories: Yazılım

Meta tarafından tanıtılan ses klonlama aracı hem dost hem düşman olabilir

Meta, yalnızca 2 saniyelik ses verisiyle kişinin sesini kopyalayabilen, metinden konuşmaya dönüştüren ve altı farklı lisanda akıcı halde konuşabilen bir yapay zeka sistemi olan Voicebox’ı duyurdu. Meta, bu sistem için “konuşma için üretken yapay zekada bir atılım” sözünü kullandı. Ayrıyeten Voicebox, art plan gürültüsü problemine da bir tahlil sunuyor.

Ses klonlama sistemleri hayatımızda uzun müddettir var. Fakat, gerçekçi bir ses klonlama için ekseriyetle çok fazla ses verisi gerekiyordu ve bu süreç haftalar alabiliyordu. Yapay zeka ile süreç birkaç saate indirildi ve artık yalnızca birkaç saniyelik ses verisi ile ses klonlama mümkün hale geldi. Voicebox, art plan gürültülerini, örneğin otomobil kornalarını yahut köpek havlamalarını da kaldırabiliyor.

Voicebox’un kullanım alanlarından biri, görme engelli şahısların arkadaşları ve ailelerinden gelen yazılı iletileri duymalarını sağlamak. Meta, Voicebox’ın çok lisanlı olduğunu ve kullanıcıların altı lisanda kendi sesleriyle konuşabileceklerini belirtti. Bu lisanlar ortasında İngilizce, Fransızca, Almanca, İspanyolca, Lehçe ve Portekizce bulunuyor.

Meta tarafından tanıtılan ses klonlama aracı hem dost hem düşman olabilir

Voicebox’ın çalışma formu epeyce kolay. Bir kullanıcı sistemine sesinden bir örnek veriyor. Bu, iki saniyelik yahut daha uzun bir klip olabilir. Yapay zeka bu datadan yola çıkarak sesi kestirim ediyor ve kullanıcının gerçekçi ses tarzını oluşturuyor.

Fakat Voicebox, bireylerin sevdikleri, en âlâ arkadaşları ve hatta düşmanlarının seslerini iki saniye kadar kısa bir sesle taklit edebilme imkanı ile birtakım etik soruları gündeme getirdi. Bu teknoloji istenmeyen önemli sonuçlara yol açabilir. Örneğin, bankaların sesli karşılık sistemleri bu sayede kandırılabilir.

Meta, bu teknolojinin potansiyel tehlikelerinin farkında ve Voicebox’ın temel kodunu saklı tutuyor. Şirket, “Üretken konuşma modelleri için birçok heyecan verici kullanım alanı var, lakin potansiyel berbata kullanım riskleri nedeniyle Voicebox modelini yahut kodunu şu anda kamuya açık hale getirmiyoruz” diye açıkladı.

Ulaş Utku Bozdoğan

Teknoloji alanındaki güncel gelişmeleri titizlikle takip edip bu konuda derinlemesine analizler sunan bir yazar. bilgi teknolojileri, yapay zeka, mobil teknolojiler ve dijital trendler gibi konularda geniş bir bilgi birikimine sahip. Teknolojinin hızla değişen dünyasındaki yenilikleri sade ve anlaşılır bir dille aktarma çalışır. Teknolojinin getirdiği dönüşümleri yakından izleyen ve bu konudaki görüşlerini etkileyici bir şekilde paylaşan Ulaş Utku Bozdoğan, teknoloji haberleri alanında önemli bir ses haline gelir :)

Share
Published by
Ulaş Utku Bozdoğan

Recent Posts

Yerli Oyun Sektöründe ‘Meatshot’: Tolga Ay’ın Yeni Aksiyon Nişancı Oyunu

Yerli oyun sektöründe dikkat çeken 'Meatshot', Tolga Ay'ın yeni aksiyon nişancı oyunu olarak oyunculara heyecan…

39 dakika ago

iPhone Bilgilerine Erişmenin Yolları

iPhone bilgilerine erişmenin yollarını keşfedin. Bu rehberle, telefonunuza dair bilgilere hızlı ve kolay bir şekilde…

1 saat ago

Volkswagen’dan Tasarruf Anlaşması ve İşten Çıkarma Planları

Volkswagen, maliyetleri düşürmek amacıyla tasarruf anlaşması ve işten çıkarma planlarını duyurdu. Şirketin geleceği, bu stratejik…

16 saat ago

Peter Skyllberg’in Buzda Hayatta Kalma Hikayesi

Peter Skyllberg'in buzla kaplı bir dünyada hayatta kalma mücadelesinin sırlarını keşfedin. Soğukta geçen 61 gün,…

17 saat ago

Blizzard’ın 2024 Yılı Oyun İstatistikleri: 952 Bin Yıl Oyun Süresi

Blizzard'ın 2024 yılı oyun istatistikleri açıklandı! 952 bin yıl oyun süresi ile oyuncuların favori oyunlarına…

17 saat ago

Ford’un Türkiye Pazarına Girişi: Bronco ve Edge Modellerinin Fiyatları

Ford'un Türkiye pazarına girişi, Bronco ve Edge modellerinin fiyatlarıyla birlikte merak ediliyor. Bu yazıda, yeni…

17 saat ago