Tekno Takip

Meta, Yapay Zeka İçin Çip Geliştirdiğini Duyurdu: MTIA

Meral Erden: Meta, Yapay Zeka İçin Çip Geliştirdiğini Duyurdu: MTIA 3

Mark Zuckerberg yönetimindeki Meta, son yıllarda yapay zeka ve metaverse teknolojilerine odaklanmış durumda. Hatta şirket, geçtiğimiz yıllarda “AI Research SuperCluster” ismini verdiği bir süper bilgisayar da duyurdu. 16 bin GPU‘ya sahip olan bu süper bilgisayar, yapay zeka odaklı çalışmalara yönelik geliştirilen bir makineydi.

Şimdiyse Meta’dan dikkat çekici bir haber daha geldi. Şirket, yine yapay zeka teknolojileri için kullanılacak bir çip üzerinde çalıştığını duyurdu. Yapılan açıklamada, “Meta Training and Inference Accelerator” (MTIA) olarak isimlendirilen bu çipin, yapay zeka modellerini çalıştırmak için özel olarak optimize edildiği belirtildi.

Süper bilgisayarlardaki CPU’lardan çok daha iyi

Meta tarafından yapılan açıklamalarda, bu çipin sadece yapay zekaya odaklandığı ve bunun da çipi diğer süper bilgisayarda kullanılan CPU’lardan iyi bir noktaya taşıdığı ifade edildi. MTIA, Meta’nın projeleri için yapılandırıldığından, şirketin yaptığı çalışmalarda daha az güç tüketimi ve daha yüksek verimlilik sağlayacak. Meta Başkan Yardımcısı Santosh Janardhan, çiple ilgili açıklamalarında “her iş yükü için daha iyi performans, daha düşük gecikme süresi ve daha yüksek verimlilik sağlayacağız” ifadelerini kullandı.

Meta, üzerinde çalıştığı MTIA isimli çip ile ilgili daha fazla bilgi sağlamadı. Ancak TechCrunch tarafından yapılan açıklamaya göre bu çipin aktif kullanımı o kadar da yakın değil. Aktarılan bilgilere göre Meta, MTIA’yı 2025 yılı gibi aktif olarak kullanabiliyor olacak. O günler geldiğinde, Meta tarafından geliştirilen çipin etkilerini çok daha net bir şekilde görebileceğiz.

Kaynak:  Webtekno

Exit mobile version