Tekno Takip

Meta, Yapay Zekâ Sohbet Botu BlenderBot3’ü Kullanıma Açtı

Şinasi Kaya: Meta, Yapay Zekâ Sohbet Botu BlenderBot3'ü Kullanıma Açtı 7

Gelecekte hayatımızda önemli bir yer edineceği düşünülen yapay zekâ sistemlerine yönelik yatırımlar hızını kesmeden devam ediyor. Birçok teknoloji devi, kendi yapay zekâlarını geliştirerek kullanıma sunuyor. Kullanıcı ile metin veya konuşma yoluyla iletişim kurabilen sohbet botları (chatbot) da bu sistemler arasında yer alıyor. Google’ın geçtiğimiz aylarda bilinç kazandığı iddialarıyla gündeme gelen LaMDA modeli buna bir örnek olabilir. Şirket, bu durumu yalanlamış ve iddiayı ortaya atan çalışanı işten çıkarmıştı.

Şimdi ise yapay zekâ yatırımı yapan şirketlerden biri olan Meta’dan bir hamle geldi. Şirketin yapay zekâ araştırma laboratuvarı, son teknoloji bir sohbet botu (chatbot) geliştirdi ve bu sistemi insanlar ile konuşması için internet üzerinden kullanıma sundu. Bota, BlenderBot 3 isminin verildiği belirtildi.

İnsanlar ile yapılan konuşmalar, bot hakkında geri bildirim toplamak için kullanılacak

Açıklamalara göre BlenderBot 3, bu link üzerinden erişilebilir durumda. Ancak bu erişimin şu an için yalnızca ABD’deki insanlara açık olduğunu, yakın zamanda diğer ülkelere gelebileceğini belirtmek gerek. Meta, sohbet botu ile doğal ve genel sohbetler edilebildiği belirtirken sistemin aynı zamanda dijital asistan olarak da kullanılabileceğini söylüyor. Bir prototip olan botun erişime açılmasının sebebinin ise geri bildirim toplamak ve gelişim sağlamak olduğu ifade ediliyor.

Ayrıca, botun belli konular hakkında konuşmak için internetten arama yapabildiği belirtiliyor. Kullanıcıların da botun bilgileri nerelerden aldığını görebileceği belirtiliyor. Meta, BlenderBot’u halka açarak dil modellerinin karşılaştığı sorunları engellemeyi planlıyor. Şirketin, botun kaba dil, hakaret, uygunsuz yorum gibi yanıtları en aza indirmeye çalıştığı ve sohbet eden kullanıcıların şüpheli cevapları işaretleyebileceği aktarılıyor. Meta’dan yetkililer de bu geliştirme aşamasında topladıkları tüm verileri halka açık bir şekilde yayınlamayı planladıklarını söylüyor.

Meta, yıllar önce Microsoft’un yaşadığı sohbet botu faciasını yaşamayacağını söylüyor

Prototip yapay zekâ botlarını halka sunmanın, geçmişte bazı teknoloji şirketleri için kötü sonuçlar doğurduğunu belirtmekte fayda var. Microsoft, geçtiğimiz yıllarda Tay isimli bir botu Twitter’da kullanıma açmıştı. Ancak tahmin edebileceğiniz gibi kötü niyetli kullanıcılar, botun ırkçı, uygunsuz ve kadın düşmanı ifadeler kullanmasını sağlamıştı. Microsoft da 24 saat bile dolmadan botu çevrim dışı hâle getirmişti.

Meta, Tay’de yaşananlardan bu yana yapay zekâ konusunda büyük ilerlemeler kaydedildiğini söylüyor. Şirket, Microsoft’un bu hatasını tekrarlamayacaklarını ve BlenderBot’un böyle bir şeyle karşılaşmaması için bütün güvenlik önlemlerine sahip olacağını belirtiyor. Meta’nın yapay zekâ araştırmacılarından olan Mary Williamson da Tay’in gerçek zamanlı iletişimden öğrendiğini, BlenderBot’un ise statik bir model olduğunu söylüyor.

İnsanlar gibi doğal sohbetler gerçekleştirebilen botlar amaçlanıyor

Williamson, günümüzde kullanılan çoğu botun görev odaklı olduğunu açıklamalarına ekliyor. Önceden programlanmış diyalogları içeren müşteri hizmetleri botlarını örnek veren araştırmacı, asıl gerekenin insanlar gibi doğal sohbet edebilen botlar olduğunu vurgulayarak Meta’nın çalışmalarındaki amacının bu olduğunu kaydediyor. Peki siz yapay zekâ sohbet botları ile ilgili ne düşünüyorsunuz? Düşüncelerinizi yorumlarda paylaşabilirsiniz.

Kaynak:  Webtekno

Exit mobile version