Türkiye Büyük Millet Meclisi, artık sosyal medya platformlarının temsilcilerine de ev sahipliği yapmaya başladı. Son olarak TikTok temsilcilerinin sunumuna ev sahipliği yapan TBMM Dijital Mecralar Komisyonu, bugünse Meta’dan gelen bir açıklayıcı ve rest çekici ifadelerle karşılaştı. Instagram, Facebook ve WhatsApp’ı çatısı altında barındıran Meta, komisyona bir rapor gönderdi.
Meta temsilcileri, komisyona gönderdikleri raporda “sosyal medya yasası” olarak bilinen düzenleme ile Türkiye’ye temsilci atandığını belirtirken, “Bu karar, Facebook’un Topluluk Standartlarını veya hükümet taleplerinin değerlendirilmesine yönelik küresel süreci değiştirmemektedir ve bunların herhangi birine yönelik baskıyla karşılaşmamız halinde temsilciyi geri çekeceğiz.” ifadelerine yer verdi. Meta temsilcilerinin açıklamalarının devamı şu şekildeydi:
Baskı durumunda temsilci geri çekilecek
“Baskıyla karşılaşmamız halinde temsilciyi geri çekeceğiz. Global Network Initiative üyesi olarak taahhütlerimiz ve Birleşmiş Milletler İş Dünyası ve İnsan Haklarına Dair Rehber İlkeleri de dahil olmak üzere politikalarımıza uygun olarak hükümet taleplerini incelemeye ve değerlendirmeye devam edeceğiz. Kısıtladığımız içeriğe dair detayları mevcut şeffaflık süreçlerimiz doğrultusunda raporlamaya devam edeceğiz. Türk toplumuna ve Türkiye’de ifade özgürlüğü ve diğer insan haklarını korumaya dair bağlılığımızı sürdürüyoruz.”
Bir bildirim alındığında önce Topluluk Standartları veya Topluluk Kuralları’na göre inceleme yapılıyor:
Bu açıklamanın yanı sıra temsilciler, Facebook veya Instagram’da yerel mevzuatın ihlali yönünde bir bildirim yapılması sonrası işletilen süreç hakkında da bilgi verdi. Buna göre,
Algoritma konusunda ‘şeffaflık’ vurgusu:
Sosyal medya platformlarının tartışılan yönlerinden birisi olan algoritma hakkında da detaylar paylaşan temsilciler, kullanıcı etkileşiminin haber kaynağında gönderileri sıralamak için kullanıldığı konusunda şeffaf davrandıklarını açıkladı. Ayrıca kullanıcıların, gördükleri reklamları belirlemek için verilerinin nasıl kullanıldığına ilişkin bilgi alabileceklerini ve reklam tercihleri gibi reklam kontrollerinden faydalanabileceklerini belirtti.
Bunu yapmak isteyen kullanıcıların Facebook’un masaüstü sürümünden Ayarlar ve Gizlilik bölümlerine girerek ‘Gizlilik Merkezi’ bölümüne ulaşabildikleri kaydedildi.
Kâr için zararlı içeriklerin kullanıldığı iddiası yalanlandı:
Temsilciler, kâr etmek için bilinçli olarak insanları kızdıracak içeriklerin öne çıkarıldığı iddialarını ‘mantığa uygun olmadığı’ gerekçesiyle yalanladı. Açıklama şu şekildeydi:
“Reklamlardan gelir elde etmekteyiz ve reklam verenler bize sürekli olarak reklamlarını zararlı veya kızgın içeriklerin yanında görmek istemediklerini belirtiyorlar. Ahlaki, işletmesel ve ürüne ilişkin motivasyonlarının tamamı bunun tam tersi yönü işaret ediyor… Kötü içeriği desteklediğimiz ve buna karşı bir şey yapmadığımız iddiası doğru değildir.”
Kaynak: Webtekno
WhatsApp'tan sesli mesajları metne dönüştürme özelliği ile konuşmalarınızı kolayca yazıya aktarın. Bu pratik yöntem sayesinde…
2024 Yılı Elektrikli Otomobil Satış Raporu, elektrikli araç pazarındaki son gelişmeleri, satış rakamlarını ve trendleri…
Tesla'nın yeni 'Actually Smart Summon' özelliği Türkiye'de kullanıma sunuldu! Bu yenilikçi teknoloji, aracınızı uzaktan çağırmanızı…
WhatsApp'tan sesli mesajları metne dönüştürme özelliği ile mesajlarınızı hızlıca yazıya çevirin. Bu pratik özellik sayesinde…
OPPO Pad 3 Pro, 12.1 inç ekranı ve güçlü Snapdragon 8 Gen 3 işlemcisiyle tanıtıldı.…
Jaguar'ın yeni marka yenileme sürecini keşfedin ve Nothing'in bu değişime verdiği tepkiyi öğrenin. Yenilikler, stratejiler…