Tekno Takip

Meyyit Domuz Organları, Saatler Sonra Canlandırıldı

Şinasi Kaya: Meyyit Domuz Organları, Saatler Sonra Canlandırıldı 5

Bilim dünyası insanlarda organ naklini hızlandırmak ve daha ulaşılabilir bir sürece dönüştürmek için domuz organları üzerinde çalışmalarını sürdürürken, geçtiğimiz günlerde bir ilke daha imza atıldı. Nature dergisinde yayımlanan yeni araştırma, ölü domuz organlarının yeniden hayata döndürüldüğünü ortaya koydu.

Paylaşılan bilgilere göre domuz organlarındaki ölü hücreler, yeni geliştirilen bir teknoloji sayesinde öldükten bir saat sonra tekrar canlandırıldı. Yeni başarıyı sağlayan teknoloji, daha önce domuz beyinlerini saatler sonra yeniden hayata döndüren BrainEx teknolojisinden türetilen OrganEx teknolojisi idi.

Yeni teknoloji nasıl çalışıyor?

Yeni OrganEx sisteminde bilim insanları, öncelikle sistemde bulunan makineyi canlının dolaşım sistemine bağlıyor. Makine, kalp atışına benzer bir nabız oluşturuyor ve bu sayede hücrelerin oksijenlenmesini sağlıyor. Bunun ardından canlıya, kendi kanıyla karıştırılan sentetik sıvı pompalanıyor. Bu sıvı, kandan farklı olarak hücrelerden oluşmuyor, ancak hücreleri zarardan korumak ve vücutta oksijen ve ilaç taşımak için tasarlandı.

Bilim insanları, yeni sistemi domuzların kalbinin durmasından 1 saat sonra, kan akışının kesilmesinden hemen sonra test etti. Sistemin geliştirilmesinden test aşamasına kadar toplamda 100 domuzun kullanıldığı açıklandı. Sistem, domuzlardaki organların dokusunu korumayı, hücre ölümlerini azaltmayı ve kalp, beyin, karaciğer ve böbrekler gibi hayati organlardaki belirli moleküler ve hücresel süreçlerin sürdürülmesini sağladı.

İlginç bir olay da yaşandı:

Bilim insanları, OrganEx’in beynin yeniden canlandırılmasında işe yarayıp yaramayacağını da test etti. OrganEx sisteminin test edildiği grupta beyin ölümü sürmüş olsa da, sıvının vücuda enjekte edilmesiyle kafa ve boyunda fiziksel hareketlilik gözlemlendi. Bilim insanları, sadece OrganEx grubunda görülen bu durumun, motor fonksiyonlarının yeniden faal olmasının daha fazla incelenmesi gerektiğini bildirdi.

Peki yeni keşif ne işe yarayacak?

Yeni sistemin insanlar üzerindeki testi henüz yakın bir zamanda gerçekleşmeyecek. Fakat bilim insanlarına göre OrganEx, insan organ nakli için büyük bir potansiyel taşıyacak. Sistem, organların daha uzak mesafelerde ihtiyacı olan alıcılara taşınmasına izin verebilecek, nakil sürecinde organın korunabileceği sürenin uzamasını sağlayacak.

Bununla birlikte kalp krizi, boğulma ve ağır kan kaybı gibi nedenlerden dolayı hayatını kaybeden bireylerin organlarının korunmasını sağlayacak. İnsanlar, ölümünden saatler sonra hayata döndürülebilecek.

Kaynak:  Webtekno

Exit mobile version