Son zamanlarda ChatGPT, Copilot ve diğer yapay zeka (AI) araçlarının popülaritesi artarken, kullanıcı verilerinin nasıl işlendiği konusundaki endişeler de artış gösterdi. Özellikle, Microsoft’un kullanıcı belgelerini AI eğitiminde kullanma olasılığı merak konusu oldu. Bunun üzerine Microsoft, kesin bir dille şu açıklamayı yaptı: “Kullanıcı verilerinizi AI eğitiminde kullanmıyoruz.”
Microsoft, resmi açıklamasında, son günlerde yayılan spekülasyonları reddetti. Şirket, Word, Excel ve PowerPoint gibi Office belgelerinin hiçbir şekilde yapay zeka modellerini eğitmek amacıyla kullanılmadığını vurguladı. Bu bağlamda, özellikle Copilot gibi AI araçlarının kullanıcı verilerini işlerken şeffaf bir politika izlediğini belirtti. Microsoft, “Kullanıcılarımızın mahremiyeti bizim için önceliklidir.” ifadesiyle kullanıcı güvenliğine verdiği önemi ortaya koydu.
Belirttiğimiz gibi, bu iddiaların çıkış noktası, Bağlantılı Hizmetler özelliğinin yanlış anlaşılmasından kaynaklanıyor. Peki, Microsoft Copilot kullanıcı verilerini nasıl işliyor?
Microsoft Copilot, kullanıcıların belgelerini analiz ederek metin önerileri sunan bir yapay zeka asistanıdır. Ancak, şirket bu işlemlerin gerçek zamanlı ve geçici olduğunu, yani verilerin AI eğitimi için saklanmadığını açıklamıştır. Dolayısıyla, kullanıcı dosyaları kalıcı olarak işlenmemekte ve kişisel veriler AI modellerini geliştirmek amacıyla kullanılmamaktadır. Kurumsal kullanıcılar için ise veri izolasyonu sağlanarak, iş veya okul hesaplarında verilerin sadece şirket sunucularında kalması sağlanmaktadır.
Microsoft’un açıklamasına göre, OneDrive’a yüklenen dosyalar da AI eğitiminde kullanılmamaktadır. Ancak, genel ve anonimleştirilmiş veri kümeleri (kişisel bilgi içermeyen analizler) Microsoft’un genel AI çalışmalarına katkı sağlayabiliyor. Bu durum, kişisel dosyalarınızın AI eğitimine dahil edilmediği anlamına gelmektedir; anonim veri analizleri ise Microsoft’un AI geliştirme süreçlerine yardımcı olabilmektedir.
Eğer veri gizliliği konusunda hala endişeleriniz varsa, veri gizliliğinizi artırmak için aşağıdaki adımları izleyebilirsiniz:
Kullanıcı verilerinin AI eğitiminde kullanıldığına dair iddialar net bir şekilde çürütülse de, teknoloji devlerinin veri politikalarının sürekli değiştiğini unutmadan kişisel dosyalarınızı korumanızda fayda vardır. Peki siz bu konuda ne düşünüyorsunuz? Microsoft’un açıklamaları sizi tatmin etti mi, yoksa veri gizliliği konusunda hâlâ şüpheleriniz mi var? Düşüncelerinizi yorumlarda paylaşmaktan çekinmeyin!
Kaynaklar: The Verge, Microsoft, How to Geek, Medium
Ek Kaynak: Webtekno
Instagram, yeni özelliği Storylines ile kullanıcı deneyimini bir üst seviyeye taşıyor. Hikayelerinizi daha yaratıcı bir…
Asus ROG Strix XG32UCG, etkileyici 4K çözünürlük ve yüksek yenileme hızı ile oyun deneyiminizi bir…
Netflix, yapay zeka destekli yeni arama özelliğini test ederek kullanıcı deneyimini geliştirmeyi hedefliyor. Detaylar için…
Xiaomi A27Ui, etkileyici 4K görüntü kalitesi ve şık tasarımı ile teknoloji tutkunlarını bekliyor. Yeni monitör…
Oppo Find X8s ve Find X8s+ modelleri, yenilikçi özellikleri ve şık tasarımıyla teknoloji severlere tanıtılıyor.…
ABD, Çin'den yapılan ithalatlarda gümrük vergisi muafiyeti uygulamasını duyurdu. Detaylar için makalemizi okuyun!