Dünya kamuoyu Rusya-Ukrayna savaşıyla çalkalanırken, Forbes Ukrayna Genel Yayın Yönetmeni Mike Sapiton, “Bu savaş Ukrayna ile ilgili değil. Bu hepinizle ilgili.” paylaşımında bulunarak dünyanın birçok yerinde kullanılan Ukrayna kökenli önemli teknolojileri hatırlattı.
İşte Rusya işgali altındaki Ukrayna’nın teknoloji dünyasına kazandırdığı o teknolojiler:
Ukrayna’daki vatandaşlarımıza ücretsiz konuşma ve internet paketi
1. WhatsApp
Facebook’un 2014 yılında 19.3 milyar dolara satın aldığı WhatsApp, Ukraynalı göçmen Jan Koum tarafından kuruldu. Koum, 1976’da Rusya’nın askeri operasyon başlattığı Fastiv’de Yahudi bir ailenin çocuğu olarak dünyaya geldi.
2. PayPal
Dünyanın önde gelen dijital ödeme hizmetlerinden PayPal’ın kurucu ortağı Max Levchin de Ukrayna kökenli. 1975’te Ukrayna’nın başkenti Kiev’de doğan Levchin, 1998’de PayPal’i kurdu.
3. Snapchat
Snapchat’in alametifarikalarından maskeleme teknolojisinin altında da de Ukrayna merkezli Yurii Monastyrshin tarafından ortaklaşa kurulan fotoğrafçılık girişimi Lookery imzası yer alıyor. Snapchat, bu teknolojiyi uygulamaya kazandırmak için 2015 yılında Looksery’yi 150 milyon dolara satın almıştı. Bu anlaşma, Ukrayna tarihindeki en büyük satın alma olmuştu.
4. CleanMyMac
Kiev, Mac bilgisayarlardaki gereksiz ve kötü amaçlı yazılımları temizleyen CleanMyMac uygulamasının geliştiricisi MacPaw’ın da merkez üssü konumunda. CleanMyMac, dünya çapında 30 milyondan fazla kullanıcıya sahip.
5. Grammarly
Ukrayna’dan çıkan en büyük teknoloji şirketlerinden biri de Grammarly. İnsanlara dil bilgisi açısından doğru ve hatasız içerik yazma konusunda yardımcı olan Grammarly, 2009 yılında Ukraynalı Max Lytvyn, Alex Shevchenko ve Dmytro Lider tarafından kuruldu.
6. Solano
Dünyanın en popüler blokziniciri ağlarından Solano da Ukrayna kökenli Alex Yakovenko tarafından kuruldu. SOL adında kendi kripto para birimine de sahip olan Solano platformu, 400’den fazla DeFi, NFT ve Web3 projesine de ev sahipliği yapıyor.
7. GitLab
Ukrayna’da yaşayan Dmitriy Zaporozhets, geliştirici ekiplerin daha verimli bir şekilde işbirliği yapmasına yardımcı olmak için 2011’de Ukrayna’daki evinden GitLab’ı kurdu.
8. People.ai
İşletmelerin satış ekiplerinin verimliliğini artırmaya yardımcı olan ve elle veri girişini otomatikleştiren tahmine dayalı satış yönetim platformu People.ai da Ukraynalı Oleg Rogynskyy tarafından kuruldu. Rogynskyy, Ukrayna’nın en başarılı Silikon Vadisi girişimcileri arasında sayılıyor.
Kaynak: Donanimhaber
Xiaomi'nin alt markası Redmi, yeni bir marka kimliğiyle karşımıza çıkıyor. Yenilenen tasarımı ve gelişmiş özellikleriyle…
Cam kurbağalar, doğada hayatta kalmak için olağanüstü gizlenme yetenekleri geliştirmiştir. Bu yazıda, bu ilginç canlıların…
Hayal kurmanın beyin üzerindeki etkilerini keşfedin! Hayal gücünün nasıl çalıştığını, zihinsel sağlığı olumlu yönde nasıl…
BMW'nin Hofmeister kıvrımı, otomobil tasarımında ikonik bir imza olarak öne çıkıyor. Bu eşsiz tasarım unsuru,…
Elon Musk, X platformunda yeni beğenme özelliğini tanıttı! Bu özellik, kullanıcıların içeriklerle etkileşimini artırmayı hedefliyor.…
Okyanusta keşfedilen gizemli cisim, bilim insanlarını şaşkına çevirdi. Yumurtadan robotik incelemelere kadar uzanan bu heyecan…