Türkiye’de otomobillerden alınan ÖTV, siyasetin yeni bir tartışma konusu olmuş ve ülke gündeminin üst sıralarında yerini almıştı. Bugün yayınlanan Resmî Gazete ile birlikte ÖTV değiştirme yetkisinin resmen Cumhurbaşkanı Erdoğan’a verildiğinden ve Cumhurbaşkanının yalnızca ÖTV oranını değil, tüm sistemi değiştirebileceği bir yetkisiyle ilgili tebliğe eklendiğinden bahsetmiştik.
Bu yetkiyle araçlardaki ÖTV’nin düşürülmesi ya da tamamen kaldırılması sosyal medyada tartışılmaya başlanmıştı. Uzun zamandır hükümetin gündeminde olan ÖTV meselesi ile ilgili gelişmeler devam ederken, ÖTV olmasaydı otomobil fiyatlarının ne olabileceğini de sizlerle paylaşmıştık. Gündem bu kadar yoğunken bu konuyla ilgili başka bilgiler de gelmeye devam ediyor.
Aksesuar, boya ve ek paketlerden ÖTV alınmayacak
Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Özel Tüketim Vergisi (II) Sayılı Liste Uygulama Genel Tebliği’nde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğe dair bazı yanlış anlaşılmalar ortaya çıkmıştı. Hazine ve Maliye Bakanlığı, ÖTV Uygulama Genel Tebliği’nde yer alan bazı konularda yaşanan yanlış anlaşılmalara açıklık getirdi. Bu kapsamda, motorlu araç ticareti ile uğraşan ÖTV mükelleflerince taşıt tesliminden sonra satılanaraç için yapılan aksesuar, boya koruma, kuaför, ek garanti ve benzeri ek paketlerden ÖTV alınmayacak. Araç satılmadan önce eklenenler ise ÖTV’ye tabi tutulmaya devam edecek.
ÖTV Kanun’u uyarınca ÖTV kapsamı dışında bırakılan itfaiye araçlarının niteliği ve taşıması gereken özelliklerin ne olduğu da açıklığa kavuşturuldu. Buna göre, ÖTV kapsamına girmeyen itfaiye araçlarının yürürlüğe giren tebliğe dahil olabilmesi için araçların bazı donanımlara sahip olması gerektiği netleşti.
OYDER konuyla ilgili bir açıklama yaptı
Otomotiv Yetkili Satıcıları Derneği (OYDER) başkanı Altuğ Erciş konuyla ilgili yaptığı açıklamada şu sözlere yer verdi:
“Yeni araç alımlarında müşterilerimiz tarafından talep edilen ve aksesuar adı altında toplanan tüm mal ve hizmetlerin satışı, geçmiş tebliğ ile Yetkili Satıcılar tarafından gerçekleştirilirse yasal düzenlemenin açık olmaması sebebiyle ÖTV matrahına dahil ediliyor ve hem aracın hem de mal ve hizmetlerin bedeli ÖTV oranında artıyordu. Serbest rekabet ortamının doğal akışına aykırı olan bu durumun yeni tebliğ ile değiştirilmesinden büyük memnuniyet duyuyoruz. Bu konuda meslektaşlarımıza her türlü yapıcı ve olumlu desteği veren başta T.C. Hazine ve Maliye Bakanlığı olmak üzere tüm ilgililere içten teşekkürü bir borç biliyor, şükranlarımızı sunuyoruz.”
Tüm bu düzenlemelerden sonra unutulmaması gereken bir şey var. Hala aracın satışı gerçekleşmeden yapılan aksesuar satışları ÖTV’ye tabidir. Yani pazarlık esnasında size aksesuar satılmaya çalışılıyorsa bu aksesuarlar ÖTV matrahına giriyor.
Kaynak: Webtekno
Google'ın yeni yapay zeka özelliği Gemini ile YouTube videolarında ve PDF belgelerinde sesli sorular sorarak…
MediaTek Dimensity 8400 Ultra, üst orta segmentin yeni yıldızı olarak dikkat çekiyor. Gelişmiş performansı, enerji…
Nubia Flip 2, katlanabilir telefon dünyasında dikkat çeken özellikleri ve uygun fiyatı ile öne çıkıyor.…
TECNO'nun katlanabilir telefonları, yenilikçi tasarımı ve fonksiyonelliği ile Mükemmel Tasarım Ödülü'nü kazandı. Bu ödül, markanın…
TikTok'un ABD'deki geleceği, Elon Musk'ın olası satın alımı ve yasak tehlikesi ile şekilleniyor. Bu makalede,…
2025 Aston Martin Vantage Roadster, zarif tasarımı ve üstün performansıyla otomobil tutkunlarını büyüleyecek. Yeni teknolojiler…