Categories: Bilim

Mumyalar Hakkında İhtilal Niteliğinde Keşif Yapıldı

Geçtiğimiz yılın mayıs ayında bilim dünyası, muhteşem bir keşfe imza atmıştı. İlk olarak 1826 yılında Varşova’ya getirilen ve günümüzde yeniden incelenen bir mumyanın hamile olduğu görülmüş, hatta rahminde fetüse de rastlanmıştı. Günümüzden yaklaşık 2.000 yıl önce yaşadığı düşünülen kadının karnındaki fetüs hakkında bugün yeni ve ilginç bir sonuç daha ortaya çıktı.

Keşfedilen mumya, dünyanın ilk hamile mumyasıydı. Dolayısıyla bu durum, mumyanın kendisinden daha çok içindeki fetüse olan ilgiyi artırdı. Bir mumya içindeki fetüs, zamanla nasıl korunuyordu? İşte Journal of Archaelogical Science dergisinde yayımlanan yeni araştırma, bu sorunun cevabını ortaya koydu: Fetüs, ‘turşu oluyordu’.

Fetüs, asidik bir ortamda kalıyordu:

Meral Erden: Mumyalar Hakkında İhtilal Niteliğinde Keşif Yapıldı 1Meral Erden: Mumyalar Hakkında İhtilal Niteliğinde Keşif Yapıldı 1

Yayımlanan araştırmaya göre fetüs, bugüne kadar rahim içinde hiçbir müdahaleye maruz kalmamıştı ve ‘turşu’ olmaya başlamıştı. Evet, bilim insanları, fetüsün içinde bulunduğu durumu ‘turşu olmak’ şeklinde tabir ediyorlardı. Peki bu ne anlama geliyor? Bir blog yazısında durumu açıklayan bilim insanları, bu durumu şöyle açıkladılar:

“En estetik karşılaştırma değil fakat fikri aktarıyor. Rahim içeriği de dahil olmak üzere cesetlerdeki kan pH’ı önemli ölçüde düşer, daha asidik hale gelir, amonyak ve formik asit konsantrasyonları zamanla artar.”

Hamile annenin maruz kaldığı mumyalama süreci, rahmi neredeyse hava geçirmez bir alana hapsetmişti. Fetüse hava ve oksijen erişimi neredeyse tamamen sınırlanırken bilim insanları, bunun aynı anda iki mumya ortaya çıkardığını belirtti. Fetüs, asidik, ‘bataklık benzeri’ bir ortamdaydı ve bu ortam, mumya olan anne nedeniyle kurumuştu.

Dünya üzerinde daha çok hamile mumya olabilir:

Öte yandan araştırma, aynı zamanda bir gerçeği de ortaya koydu: Mumyaların içindeki fetüs, asidik bir çevre nedeniyle zaman geçtikçe kemiklerini kaybediyorlardı. Bu da bu fetüslerin X-ray cihazlarında çıkmayacağı anlamına geliyordu. Araştırmacılar da bu konuya vurgu yaparak diğer araştırmacılara yumuşak dokuları dikkatlice incelemelerini söyledi ve dünya genelinde daha çok hamile mumya olabileceğini açıkladı.

Kaynak:  Webtekno

Meral Erden

Share
Published by
Meral Erden

Recent Posts

Klavyede Tik İşareti Nasıl Yapılır? Detaylı Rehber

Klavyede Tik İşareti nasıl yapılır? Adım adım rehberimizle kolayca Tik İşareti kullanmayı öğrenin. Hızlı ve…

41 dakika ago

Apple’ın Yeni iPhone 17 Air Modeli Hakkında Detaylar Gün yüzüne çıkıyor

Apple'ın yeni iPhone 17 Air modeli hakkında ortaya çıkan detaylar ve özellikler hakkında güncel ve…

53 dakika ago

Apple’ın Yeni Oyun Uygulaması ve WWDC 2025 Detayları

Apple'ın yeni oyun uygulaması ve WWDC 2025 detayları hakkında en güncel bilgiler, yenilikler ve gelişmeler…

2 saat ago

Samsung Galaxy A53 için One UI 7 Güncellemesi Yayında!

Samsung Galaxy A53 için One UI 7 güncellemesi çıktı! Yeni özellikler ve geliştirmelerle telefonunuzu daha…

11 saat ago

Android Auto’da Video İzleme Özelliğinde Yeni Gelişmeler

Android Auto'da video izleme özelliğinde son gelişmeleri keşfedin. Güvenli ve yeni özelliklerle sürüş deneyiminizi geliştirin.…

12 saat ago

Apple, iPhone’larda 200MP Kamera Sensörü Üzerinde Çalışıyor: Geleceğin Teknolojisi Gün yüzüne çıkıyor

Apple, iPhone'larda 200MP kamera sensörü üzerinde çalışıyor. Geleceğin teknolojisini yakından tanıyın ve en gelişmiş fotoğraf…

12 saat ago