Tekno Takip

NASA, Memleketler arası Uzay İstasyonunda Rus kozmonotların çektiği fotoğrafları kınadı

Ulaş Utku Bozdoğan: NASA, Memleketler arası Uzay İstasyonunda Rus kozmonotların çektiği fotoğrafları kınadı 1

Rus kozmonotlarının Ukrayna’ya yönelik devam eden saldırıyı kutlamasına yanıt olarak NASA, Rus uzay ajansını Uluslararası Uzay İstasyonu’nda siyaset yaptığı gerekçesi ile kınayan bir açıklama yayınladı.

Rusya’nın Ukrayna’yı işgali, Rusya’nın ABD ile 30 yıldır süren Uluslararası Uzay İstasyonu ortaklığında gerginliğe neden oluyor. NASA’nın yayınladığı kınama notunda şunlar yazıyor: “NASA, Rusya’nın Uluslararası Uzay İstasyonunu Ukrayna’ya karşı savaşını desteklemek için siyasi amaçlarla kullanmasına şiddetle karşı çıkıyor; bu, istasyonun birincil işlevinin 15 uluslararası katılımcı ülke arasında barışçıl amaçlar için teknoloji geliştirme ve bilimi ilerletme olduğunu hatırlatıyor.

Açıklama çevrimiçi olarak mevcut olmasa da, bir NASA sözcüsü tarafından bir soruya yanıt olarak yayınlandı. NASA kınamayı kendi resmi sosyal medya kanalları ve web sitesi üzerinde yapmadı, bu da Rusya ile olan ortaklığın devam etmesi için hassas bir politika yürüttüğüne işaret ediyor.

NASA açıkça Roscosmos ile ISS ortaklığını sürdürmeye çalışıyor ve bu, NASA’nın Ukrayna’daki savaşa karşı ilk kez sesini yükselttiği an olsa da, uzay ajansı bu mesajı gazetecilere e-postaların ötesinde yayınlamak istemiyor gibi görünüyor.

Açıklama, Rus uzay ajansının resmi Telegram kanalında Luhansk Halk Cumhuriyeti ve Donetsk Halk Cumhuriyeti’nin bayraklarını tutan üç kozmonotun fotoğraflarını yayınlamasından sadece üç gün sonra yayılmaya başladı. Rusya kısa süre önce bu bölgelerde kontrolü ele geçirdiğini açıklamıştı. Kozmonotlar fotoğrafı “Hem Dünya’da hem de uzayda kutluyoruz” mesajı ile yayınladı.

Roscosmos direktörü Dmitry Rogozin, NASA’nın açıklamasına şu yanıtı verdi: “Rus segmentinde gerekli ve yararlı olduğunu düşündüğümüz her şeyi yapacağız.

Rogozin, ABD, Kanada ve Avrupa Birliği tarafından Rusya’ya uygulanan yaptırımları protesto etmek için Uluslararası Uzay İstasyonundan çekilmeyi düşündüğünü de açıklamıştı.

Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinden önce bile, NASA ve Roscosmos arasındaki ortaklığın doğası zaten değişmişti. NASA, astronotlarını ISS’ye uçurmak için artık Rusya’nın Soyuz uzay aracına bağımlı değil. Özel uzay şirketleri SpaceX ve Boeing, şu anda düzenli ulaşım hizmetleri sağlıyor. Bundan önce, Uzay Mekiği programının emekli olmasının bir sonucu olarak, Rusya uzay istasyonuna insanlı ulaşım üzerinde tekel sahibi olmuştu. Roscosmos, Soyuz’daki bir koltuğun fiyatını 2018’de 21,8 milyon dolardan 81 milyon dolara çıkarmıştı.

Kaynak:  Chip

Exit mobile version