Categories: Bilim

NASA, Plüton’da Dev Buz Volkanlarının Varlığını Kanıtladı

Gezegen statüsü tartışmalara konu olan cüce gezegen olan Plüton‘un, yüzeyini şekillendiren volkanlara sahip olduğu zaten biliniyordu. Ama şimdi bir grup bilim insanı, Plüton’da nispeten yakın zamanda ortaya çıkan buz volkanlarının kanıtlarını tespit ederek cüce gezegenin yüzey şekillendirme faaliyetlerine ilişkin anlayışımızı geliştirdi.

NASA’nın Yeni Ufuklar (New Horizons) görevi, 2015 uçuşu sırasında Plüton’da çektiği bazı harika görüntüleri Dünya’ya geri gönderdi. Uzay aracının verileri, kriyovolkanizmanın (Dünya’daki sıcak volkan aktivitesinin buzlu bir sürümü olarak düşünülebilir) varlığını gösterdi.

NASA, Plüton’da Wright Mons adlı şüpheli bir kriyovolkanın varlığından şüpheleniyordu ve doğrulanırsa “dış güneş sisteminde keşfedilen bu tür en büyük özellik olacağını” söylemişti. Nature Communications dergisinde dün yayınlanan bir araştırma, NASA’nın tahminlerinin doğru olduğunu gösteriyor. Southwest Araştırma Enstitüsü’nden gezegen bilimcisi Kelsi Singer, çalışmanın başyazarı olarak öne çıkıyor.

Bazıları 7 kilometre yüksekliğe ulaşan Plüton’un buz volkanlarının oldukça etkileyici olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz. Çarpma kraterlerinin az olduğu bir bölgede bulunuyorlar ve bu, cüce gezegenin tarihinde nispeten yakın bir zamanda yüzeyi yeniden şekillendiren sulu çamur püsküren yanardağların varlığına işaret ediyor.

Buz volkanlarının çalışması için bir ısı kaynağı bulunması gerekiyor. Araştırmacılar, “Bu devasa özelliklerin varlığı, Plüton’un iç yapısının ve evriminin daha fazla ısının korunmasına imkan tanıdığı ya da Plüton’un tarihinin sonlarında su buzu bakımından zengin malzemelerin harekete geçmesine imkan tanıyan bir şekilde Yeni Ufuklar’dan önce beklenilene göre daha fazla ısıya sahip olduğunu gösteriyor” diye yazıyor.

Ekip, kuş bakışı görüş için bir kamera gönderip görüntü alabilseydik, bölgenin nasıl görüneceğine dair bize iyi bir fikir veren kriyovolkanik bölgenin perspektif bir görüntüsünü de yayınladı.

Bilim insanları, özellikle cüce gezegen Ceres ve Satürn’ün uydusu Titan‘da olmak üzere Güneş Sisteminin diğer bölgelerinde de kriyovolkanizma kanıtları gördü. Ancak çalışmanın yazarları, Plüton’un buz volkanlarının ve farklı yüzey ve atmosferik koşulların onu “güneş sistemindeki ziyaret edilen yerler arasında benzersiz” kıldığını söylüyor.

Kaynak:  Chip

Şinasi Kaya

Share
Published by
Şinasi Kaya

Recent Posts

Apple’ın Katlanabilir iPhone Planları ve Detaylar

Apple'ın katlanabilir iPhone planları ve detayları hakkında en güncel bilgiler. Yenilikleri keşfedin ve geleceğin teknolojisini…

3 dakika ago

Wi-Fi Sinyalleriyle İnsan Takibi: Yeni Bir Güvenlik ve Teknoloji Paradigması

Wi-Fi sinyalleriyle insan takibi ve güvenlik teknolojilerindeki yenilikler hakkında bilgi edinin. Güncel ve güvenilir teknolojik…

51 dakika ago

Nothing’in Yeni Telefonları Türkiye’de Resmen Satışta: Phone (3a) ve Phone (3a) Pro Detayları

Nothing'in yeni telefonları Phone (3a) ve Phone (3a) Pro Türkiye’de resmi satışta. İşte detaylar ve…

1 saat ago

Windows 10 Güvenlik Güncellemeleri ve ESU Programındaki Güncellemeler

Windows 10 güvenlik güncellemeleri ve ESU programındaki en yeni güncellemeler hakkında detaylı bilgi. Güvenliğinizi artırmak…

2 saat ago

Apple’ın iOS 26 Güncellemeleri ve Liquid Glass Tasarım Dili

Apple'ın iOS 26 güncellemeleri ve Liquid Glass tasarım diliyle kullanıcı deneyimini yeni seviyelere taşıyor. Yenilikleri…

3 saat ago

Xiaomi TV Stick 4K’nın Yeni Nesli Tanıtıldı: İşte Detaylar ve Özellikler

Xiaomi TV Stick 4K'nın yeni nesli tanıtıldı! İşte detaylar, özellikler ve kullanıcı deneyimleri ile ilgili…

3 saat ago