Tekno Takip

NASA’dan şok edici haritalar: Fecî gerçeği gözler önüne serdiler…

Ulaş Utku Bozdoğan: NASA’dan şok edici haritalar: Fecî gerçeği gözler önüne serdiler... 5

Kuzey Yarımkürede yaşayanlar, Temmuz 2022’nin sıcak bir ay olduğunun farkına acı bir şekilde vardı. NASA Dünya Gözlemevi de, bu korkunç sıcak ayı tasvir etmek için uydu kullanarak bir çift harita oluşturdu. Kuzey Amerika, Avrupa, Afrika ve Asya’nın çoğunda hava sıcaklıklarının ne kadar kavurucu olduğunu gösteren gözlemler haritada açıkça görülüyor.

İlk harita (aşağıda), Teksas ve Kaliforniya’nın Central Valley’i gibi ülkenin bazı bölgelerinde sıcaklıkların 48°C’nin üzerine çıktığı 31 Temmuz’da ABD’deki günlük yüksek sıcaklıkları gösteriyor. Haritada görebileceğiniz gibi, sıcaklıklar özellikle Güneydoğu eyaletlerinde, Büyük Ovalarda ve Kuzeybatı Pasifik’te kavurucu seviyede.

Ay boyunca, ABD’nin neredeyse tamamı ortalamanın üzerinde sıcaklıklar gördü ve 150 milyondan fazla kişiye (nüfusun neredeyse yarısı) yoğun sıcaklık uyarıları verildi.

Temmuz ayının bu kadar sıcak olmasının bir nedeni, ABD’nin üzerinde bir “ısı kubbesi”nin ortaya çıkmasıydı: Orta ve doğu ABD’de ısının kaynayan bir tencerenin kapağı gibi kaçmasını önleyen bir yüksek basınç sırtı oluştu. Sıkışan sıcak hava aynı zamanda kara yüzeyini kurutup ısıttı, bu da havanın daha fazla ısınmasına neden oldu.

Sıcaklığı hisseden sadece ABD değildi. Avrupa da Temmuz ayında önemli bir sıcak dalgası gördü, İngiltere’de 40,3 derece görüldü. Fransa ise 45,9 derece ile rekor düzeydeki en sıcak gününü gördü. Ölümcül orman yangınları Fransa, Portekiz, İspanya ve Yunanistan’ı da kasıp kavurarak binlerce insanı evlerini boşaltmaya zorladı. Aşağıdaki animasyonda, sıcaklık dalgasının Dünya’ya etkisi görülüyor:

Yoğun ısı altyapıya da zarar veriyor. Klimaların tam güçte çalışmasıyla, Avrupa’nın elektrik şebekesi rekor kıran sıcaklık günlerinde aşırı zorlandı. İngiltere’de Londra’nın rekor miktarda fazladan elektrik harcadığı bildirildi ve bölge, bir elektrik kesintisinden kıl payı kurtuldu.

Kaynak:  Chip

Exit mobile version