Categories: Bilim

Nefes Tutarak Kendinizi Öldürmek Neden Mümkün Değildir?

Nefes tutarak kendinizi öldürmek -şaşırtıcı olmayan bir şekilde- mümkün değildir. Neyse ki beyninizin aydınlık tarafı karanlık tarafını bu konuda yenmeyi başarıyor.

Vücudumuzun ihtiyacı olan gazlar hayati önem taşıdığı için bunların eksikliğinde can havli denen o refleks devreye giriyor. İşte açıklaması:

Nefesinizi tutarak kendinizi öldürmenize vücudunuz neden izin vermez?

Şinasi Kaya: Nefes Tutarak Kendinizi Öldürmek Neden Mümkün Değildir? 1Şinasi Kaya: Nefes Tutarak Kendinizi Öldürmek Neden Mümkün Değildir? 1

Havuz veya denizde suyun altında nefesinizi tuttuğunuzda hissettiğiniz nefes alma iç güdüsünün gücünü hafife almayın. Kanınızda hızla yükselen karbondioksit ve hızla düşen oksijen oranından dolayı bu içgüdü tetiklenir. Bu içgüdü o kadar güçlüdür ki bir zaman sonra kendinizi iradeniz dışında nefes nefese kalmış olarak bulursunuz.

Nefesinizi uzun süre tutsanız bile ilk aşama olarak kanınızda düşen oksijen seviyesinden ve yükselen karbondioksit değerlerinden dolayı bayılırsınız. Bayıldıktan sonra beyniniz normal bir şekilde nefes almak için akciğerlerinize emir verecektir.

Olayı biraz daha basitleştirerek anlatalım:

Bir kişi belirleyelim ve bu A kişisi olsun. A kişisi intihar etmek için nefesini tutmaya karar verir. Nefesini tutmakta son derece kararlı olan A kişisi, kararından vazgeçmeyeceğini düşünür.

Nefesini tuttuktan sonra olaylar şöyle gelişir:

  • A kişisi bayılıncaya kadar nefesini tutar.
  • A kişisinin zaman geçtikçe kanındaki oksijen seviyesi azalır.
  • A kişi bayılır. Artık irade sona erer ve irade dışı davranışlar vücutta gerçekleşir.
  • A kişi normal bir şekilde nefes almaya başlar.
  • A kişisi ölmez.

Sonuç olarak…

Kandaki karbondioksit seviyesinin yükselmesi ve oksijen seviyesinin azalmasından dolayı meydana gelen bayılma durumundan dolayı, bir eşya veya ortam yardımı olmadan nefesinizi tutarak intihar etmeniz mümkün değildir.

Bu içerik işin esprisiydi. Eğer intihar düşünceniz varsa yardım almaktan çekinmeyin ve derhal bir uzmanla görüşün. Bu düşüncenizi güvendiğiniz biriyle paylaşın ve yardım alın.

Kaynak:  Webtekno

Şinasi Kaya

Share
Published by
Şinasi Kaya
Tags: AlmaNefes

Recent Posts

Narkolepsi: Nedir, Belirtileri ve Yönetimi

Narkolepsi nedir? Belirtileri ve yönetim stratejileri hakkında bilgi edinin. Uykusuzlukla başa çıkmanın yollarını keşfedin.

7 saat ago

Xbox’ın Yeni Taşınabilir El Konsolu Duyuruldu

Oyun konsolu pazarında rekabet her geçen gün artarken, Xbox da bu alanda önemli bir adım…

8 saat ago

Benzinli Arabaların Tarihi, Teknolojisi ve Geleceği

Benzinli arabaların tarihi, teknolojik gelişimleri ve gelecekteki potansiyeli hakkında keşfedin. Sürüş deneyiminizi zenginleştirin!

8 saat ago

Telefon Temizliğinin Önemi ve Yöntemleri

Telefon temizliğinin önemi ve etkili yöntemleri hakkında bilgi edinin. Cihazınızı hijyenik tutarak sağlık ve performansınızı…

9 saat ago

Apple, WWDC 2025’te iOS 19’u Tanıtıyor

Apple, WWDC 2025 etkinliğinde iOS 19'u tanıtarak mobil deneyimi bir adım ileri taşıyor. Yenilikler ve…

11 saat ago

OPPO Find X8 Ultra ve Find X8s Modellerinin Tanıtımı

OPPO Find X8 Ultra ve Find X8s modellerinin özellikleri, tasarımı ve performansı hakkında detaylı bilgileri…

12 saat ago