Tekno Takip

Neuralink’in Beyin Çipi Projesi Nedir?

Ulaş Utku Bozdoğan: Neuralink'in Beyin Çipi Projesi Nedir? 4

2022 yılının ilk haftasını geride bıraktığımız şu günler de teknolojik gelişmeler de aldı başını yürüdü. Tesla’nın üstün teknolojik araçları bunun en iyi göstergesi olurken şimdi de beyin çipi diye bir ayrıntı gün yüzüne çıktı.

İnsanlık var olduğu günden bu yana merak ederek hayatını sürdürdü ve sürdürmeye de devam ediyor. Yıllar önce pek çok yeniliği keşfeden insanlık yepyeni teknolojiler ile hayatını sürdürüyor. Yıllar önce aya giden insanlık teknolojik anlamda zirveyi yaşarken günümüzde de teknolojinin daha da ileriye gittiğini rahat bir şekilde söyleyebiliriz. Kendine has teknolojisi sayesinde rakiplerine fark atan ve yaptığı açıklamalar ile gündeme bomba gibi düşen Tesla’nın kurucusu Elon Musk, şu sıralar beyin çiplerine kafayı takmış durumda.

Geçtiğimiz günler de televizyon kanallarına çıkan Elin Musk beyin çipleri sayesinde insanların pek çok şeyi yapabileceğini ifade etti. Bir dönem hayvanlara beyin çipi takılması önerilirken şimdi de insanlar için de beyin çipinin kullanılabileceği ifade edildi. 

Teknolojik anlam da her geçen gün hayatımıza yenilikler girmeye devam ederken, beyin çipi projesi de basın da ciddi bir yer edindi. Peki Neuralink’in beyin çipi projesi nedir?

Ulaş Utku Bozdoğan: Neuralink'in Beyin Çipi Projesi Nedir? 3

Günümüzün en zenginleri arasında yer alan Elon Musk yepyeni teknolojisi ile insanlık tarihine adını yazdırmaya hazırlanıyor. Neuralink firma sahibi olan Elon Musk, ürettiği çipi sayesinde insanlara farklı özellikler kazandırabiliyor olacağını ifade etti. Neuralink firmasının ürettiği çipi insan beyni için yakında deneyecek olan ünlü isim milyonların dikkatini çekti.

ABD’li milyarder Elon Musk yakında ürettiği beyin çiplerini denemeye başlayacak. Wall Street Journal CEO Konseyi Zirvesi’nde yaptığı açıklama da firmanın ürettiği çiplerin bir maymun üzerinde denendiğini ifade eden ünlü milyarder, bu denemenin başarıyla sonuçlandığının da altını çizdi. 2022 yılı içerisinde insan beyninde de denenmesi tahmin edilen çipin maymun beynini kontrol ettiği belirtildi.

Elon Musk yaptığı açıklama da “omurilik yaralanması olan birinde vücudun tamamının işlevini yeniden kazanmasını sağlamak için Neuralink işe yarayabilir. Yok yere sizi umutlandırmak istemiyorum ama her geçen gün bunu yapabileceğimize daha çok ikna oluyorum” dedi.

Hatırlayacağınız üzere Musk daha önce yaptığı açıklamalar da çipin 2021 yılı içerisinde deneneceğini belirtmişti. 2022 yılına geldiğimiz şu günler de ünlü şirket ürettiği çipi sadece bir maymun üzerinde deneyebildi. İnsanlık üzerinde de yakında test edilmesi beklenen çipin pek çok olumlu ve olumsuz yönü olduğu tahmin ediliyor.

2021’in Nisan ayında çipi maymun üzerinde deneyen Neuralink şirketi, maymuna Pong adlı video oyununu oynattığı görüntüleri paylaşmıştı. Yeni çipler sayesinde zihinsen engelli insanların düşünce aracılığıyla bilgisayar ve akıllı telefon gibi teknolojik cihazları kullanabilmesini amaçladığı da belirtilmişti. 9 Nisan’da konuyla alakalı Twitter hesabı üzerinden paylaşım yapan Elon Musk, “İlk Neuralink ürünü, felçli bir kişinin akıllı telefonu, baş parmak kullanan birine göre daha hızlı kullanmasını sağlayacak. Daha sonraki sürümler, beyindeki Neuralinklerden vücut motor/duyusal nöron kümelerindeki Neuralinklere sinyalleri aktarabilecek ve böylece, örneğin belden aşağısı felç olanların tekrar yürümesini sağlayacak” demişti.

Bunlara ek olarak 2021 yılının Ağustos ayında Elon Musk dişi bir domuzu da tanıtmıştı. Beynine çip takılmış olan bu dişi domuzun bilgisayar ve telefonlar vasıtasıyla zihinlerini kontrol edebildiği belirtilen ünlü ismin bu teknoloji ile çığır açması bekleniyor. 

Son dönemler de kripto para dünyasına yönelik de açıklamalar da bulunan Elon Musk dikkatleri toplamaya devam ediyor. Doge Coin için attığı twitler ile Doge Coin’in değerinin artmasına neden olan ünlü isim yepyeni teknolojik ürünler ile insanlık tarihini farklı bir boyuta taşıyacak. Ultra özel teknolojiye sahip Tesla araçlar günümüzde herkesin malumu artık. ABD’li milyarder ürettiği araç ile de uzun bir süre konuşulmuştu. Otomatik pilot özelliğine de sahip olan Tesla araçlar rahat ve iddialı sürüş modu ile de insanları etkileyecek. 

İddialı sürüş modunu kısaca “model X’inizin daha küçük bir takip mesafesi olacak, hızlı şeritler için daha sık şerit değiştirecek, geçiş şeridinden çıkmayacak ve tam anlamıyla durmayabilecek” olarak ifade edildi. 

Thatcham Araştırma’dan Matthew Avery sürücüsüz sistemlerin insan hatalarını ortadan kaldıracağını ve daha güvenli bir sürüş deneyimi sunacağını ifade etti. Ünlü araştırmacı Avery, “yaygın bir otomasyona geçiş istiyorsak, sürücüler araçlarından bir insanın verdiği karaları vermelerini, sadece munis ve güvenli bir algoritma olarak kalmamalarını bekleyecektir. İnsan sürücüler karşı karşıya geldiğinde bir sürücü ilk hamleyi yapmalı. İki çok dikkatli otomatik araç karşı karşıya geldiğinde, diğerinin harekete geçmesini bekleyebilir” dedi. 

Teknolojik anlamda ilerleyen günlerde sıkça haberlere konu olacak olan Elon Musk çip projesi ve Tesla elektrikli aracı ile insanlığı bir adım daha ileriye taşıyacak gibi görünüyor.

Exit mobile version