Tekno Takip

Nvidia Grace ve Hopper mimarileri yıl sonuna yetişiyor

İnanç Can Çekmez: Nvidia Grace ve Hopper mimarileri yıl sonuna yetişiyor 3

İnanç Can Çekmez: Nvidia Grace ve Hopper mimarileri yıl sonuna yetişiyor 1

Nvidia’nın ARM üzerine inşa ettiği Grace işlemci mimarisi ve sunuculara yönelik çoklu yonga tasarımına sahip olacak Hopper mimarisinin yıl sonuna kadar bir süper bilgisayarda yerini alacağı ifade ediliyor.

Nvidia büyük oynuyor

Nvidia’nın 20 yıllık tecrübesine dayanan ARM tabanlı Grace mimarisi gelecek yılın başlarında yaygın kullanıma başlayacak ancak ilk olarak Atos tarafından inşa edilen BullSequana XH3000 süper bilgisayar platformunda yer alacak. Yine 5nm sürecinde geliştirilen ve sunuculara yönelik çoklu yonga tasarımı sunacak Hopper grafik mimarisi de ilk olarak bu platformda kullanılacak.

Nvidia Hopper neler sunuyor?
7 ay önce eklendi

Yeni nesil süper bilgisayarların temel alacağı bu yeni platform 1 FP64 PetaFLOPS seviyesinden 1 FP64 ExaFLOPS seviyesine kadar değişen esnek performans sunacak. Yapay zekâ için ise 10 FP8 ExaFLOPS seviyesinden 10 FP16 ExaFLOPS seviyesine değişen performans seçenekleri mevcut. Önümüzdeki 6 yıl boyunca hizmet verecek platformda ARM yanında Intel ve AMD mimarilerine de yer veriliyor.

Atos Direct Liquid Cooling (DLC) soğutma sistemi ile nod başına 1000W enerji tüketimi mümkün oluyor ve önceki nesillere göre yüzde 50 daha iyi verimlilik sağlanıyor.

ABD’nin en iyi 3 süper bilgisayarı HP tarafından tasarlanan Cray EX mimarisini temel alıyor. Bu mimarilerde Intel ve AMD işlemciler kullanılıyordu. Nvidia Grace ve SiPearl Rhea mimarileri ile Atos önemli bir avantaj yakalamak istiyor.

  • Anasayfa
  • Donanım
  • Ekran Kartı Haberleri
  • Nvidia’dan sunuculara dev hamle

Kaynak:  Donanimhaber

Exit mobile version