Tekno Takip

Oppo’nun bu atılımı Samsung’u hem sevindirdi hem de üzdü

Şinasi Kaya: Oppo’nun bu atılımı Samsung’u hem sevindirdi hem de üzdü 1

Oppo, Çin hükümetinin yarı iletken bölümünde öz kâfi olma maksadına takviyesini artık sürdüremeyeceğini belirtti. Son raporlara nazaran, şirket, çalışanlarını şaşırtarak yonga seti tasarım işini birdenbire durdurdu.

2022’nin Aralık ayında, akıllı telefon üreticisi Oppo’nun kendi yonga seti tasarım grubunu oluşturduğu haberi gündeme gelmişti. O devirde, söylentiler, şirketin gelecekteki yonga setleri üzerinde çalışacak binlerce mühendis işe aldığını belirtiyordu. Şirketin 2024 yılında kendi tasarımı olan bir yonga setiyle birinci akıllı telefonunu piyasaya sürme amacı bulunuyordu.

Çin medyasının bildirdiğine nazaran, Oppo bugün Zeku isimli yonga seti tasarım ünitesini kapattığını duyurdu. Bu durumun “zorlu bir karar” olduğunu söz eden şirket, lakin “küresel iktisat ve akıllı telefon pazarındaki belirsizlikler” nedeniyle bu adımın atılmasının zarurî olduğunu lisana getirdi.

Oppo’nun bu atağı Samsung’u hem sevindirdi hem de üzdü

Zeku, Oppo’nun yonga seti tasarım ünitesiydi ve fabless bir yonga seti dizayncısı olarak faaliyet gösteriyordu. Şayet şirket bir yonga seti dizaynını tamamlayabilmiş olsaydı, bu eser Samsung Foundry yahut TSMC üzere yarı iletken devleri tarafından üretilebilecekti.

Oppo’nun artık telefon yonga setleriyle ilgilenmediği göz önüne alındığında, Samsung Foundry potansiyel bir müşteriyi kaybetmiş olabilir. Öbür yandan, Samsung, Exynos savaşını başlamadan evvel kazanmış olabilir.

Kısa bir müddet evvel, Oppo’nun Avrupa’daki akıllı telefon işinden yavaşça çekilmekte olduğuna dair belirtiler gözlemlendi. Şirket, Fransa’daki operasyonlarını büsbütün sonlandırmış olabilir ve başka Avrupa ülkeleri de bu adımları takip edebilir.

Exit mobile version