Tekno Takip

Pakistan 1,5 milyar dolarlık T129 Atak helikopteri siparişinden vazgeçti

Şinasi Kaya: Pakistan 1,5 milyar dolarlık T129 Atak helikopteri siparişinden vazgeçti 3

Şinasi Kaya: Pakistan 1,5 milyar dolarlık T129 Atak helikopteri siparişinden vazgeçti 1

Yaklaşık 4 yıl önce ürk savunma sanayiinin en büyük ihracat anlaşması yapılarak Pakistan’a 1,5 milyar dolar karşılığında 30 adet T129 ATAK helikopteri satışı sözleşmesi imzalanmıştı. Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ) tarafından üretilen ATAK helikopterlerinin teslimatına başlanması beklenirken Pakistan sözleşmeyi iptal etme kararı aldı.

Pakistan Silahlı Kuvvetleri Sözcüsü (DG ISPR) Tümgeneral Babar Iftikhar tarafından düzenlenen basın toplantısı sırasında açıklandı. Iftikhar, Türkiye ile imzalanan T129 ATAK anlaşmasının iptal edildiğini belirtti.

Tümgeneral Babar Iftikhar, konuyla ilgili olarak şunları söyledi:

“Türkiye anlaşmasına gelince, biz bunu bıraktık. Çin müzakerelerinden bahsetmiştin. Evet, inşallah onlardan silahlı helikopter alacağız.”

Pakistan, 2018 yılında TUSAŞ’tan 1,5 milyar dolar değerinde 30 adet T129 ATAK Taarruz ve Taktik Keşif Helikopteri sipariş etmişti. Atak helikopterinde kullanılan ABD yapımı LHTEC CTS800-400A motoru nedeniyle Atak’ın Filipinler’e satışına izin çıkmış ancak Pakistan’a satışına izin çıkmamıştı. Pakistan, ABD’nin bu ambargosu nedeniyle helikopter ihtiyacını Çin’in Z-10ME helikopterleri ile gidermeyi düşünüyor. Pakistan, Atak için sözleşme imzalamadan önce bu helikopteri de değerlendirmiş ancak performans nedeniyle Atak’ı tercih etmişti.

ATAK helikopteri teknik özellikleri

Boyutlar/Ağırlık

Performans

Motor

2 x Turbo şaft motor:  LHTEC – CTS800-4A
Kalkış Gücü: 2 x 1024 kw, 2 x 1.373 shp

Kaynak:  Donanimhaber

Exit mobile version