Categories: Bilim

Plastik Şişeleri Tekrar Kullanmanın Sağlık Riskleri

Plastik Şişeleri Tekrar Kullanmanın Tehlikeleri

Kimi zaman bulaşık çıkmaması için, kimi zaman üşendiğimizden ya da tekrar su şişesi almamak adına plastik şişeleri tekrar kullanabiliyoruz. Ancak bu durum, başta çocuklar olmak üzere, tüm insanlar ve hatta hayvanlar için ciddi sağlık riskleri taşımaktadır. Plastik şişeler, zamanla içerdikleri kimyasalları sızdırmaya başlar.

Plastik şişeler tekrar kullanıldıkça, iç yüzeyinde küçük çatlaklar ve yarıklar oluşur. Bu çatlaklar, suya kimyasal maddelerin sızmasına neden olur. Her ne kadar bir su şişesinin içinden sızan kimyasalların miktarı hemen tehlikeli seviyede olmasa da, sürekli maruz kalınan küçük dozlar zamanla ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Plastik şişeleri tekrar kullanmamanız için birçok geçerli sebep bulunmaktadır.

Environment California Research & Policy Center’ın yaptığı bir araştırma, BPA (plastik üretiminde kullanılan kimyasal bileşik) ile meme ve rahim kanseri, düşük yapma riski ve testosteron seviyelerinin düşmesi arasında bir ilişki olduğunu ortaya koymuştur. Ayrıca, bu kimyasalın çocukların gelişmekte olan sistemlerinde olumsuz etkiler yaratabileceği de gözlemlenmiştir. Bu noktada, bazı bebek biberonları ve emzikli bardakların da BPA içeren plastikten yapıldığını unutmamak önemlidir. Alışveriş yaparken dikkatli olmakta fayda var.

WebMD’nin raporuna göre ise, BPA maruziyeti ile artan kan basıncı, tip-2 diyabet ve kalp hastalığı arasında bir bağlantı bulunmaktadır. Fetüslerin, bebeklerin ve çocukların beyinleri ile prostat bezleri üzerinde olası sağlık etkileri söz konusudur.

Plastik malzemelerde bulunan üçgen semboller, ürünlerin kaç kez kullanılabileceğini göstermez. Üzerinde “1” ile “7” arasında sayılar bulunan bu üçgenler, ürünün hangi tür plastikten yapıldığını belirtir. Genellikle “1” ve “2” yazan plastikler geri dönüştürülebilir, ancak bu, sadece geri dönüşüm kutusuna atmanız durumunda geçerlidir.

Kendi sağlığınız ve çevre için en iyi seçenek cam ve alüminyum şişelerdir. Yanınızda bir termosta veya su matarasında su taşıyarak, hem sürekli plastik şişe alımını önleyebilir hem de doğamıza yeni atıklar eklememiş olursunuz. Böylece suyunuzu daha sağlıklı bir şekilde tüketebilirsiniz.

Kaynaklar: One Green Bottle, WebMD

Kaynak: Webtekno

İnanç Can Çekmez

Recent Posts

Nintendo Switch 2 Tanıtımı ve Deneme Fırsatları

Nintendo Switch 2'nin tanıtımı ve deneme fırsatları hakkında her şeyi keşfedin. Yeni özellikler, oyunlar ve…

20 dakika ago

HONOR Magic 7 RSR Porsche Design: Yeni Amiral Gemisi Akıllı Telefon

HONOR Magic 7 RSR Porsche Design, şıklığı ve yüksek performansıyla dikkat çeken yeni amiral gemisi…

32 dakika ago

Samsung’dan 50 Watt Kablosuz Şarj Teknolojisi: S2MIW06 Çipi Tanıtıldı

Samsung, S2MIW06 çipi ile 50 Watt kablosuz şarj teknolojisini tanıttı. Bu yeni teknoloji, cihazlarınızı hızlı…

44 dakika ago

Antarktika’nın 90 Milyon Yıl Önceki Yeşil Doğası

Antarktika'nın 90 milyon yıl önceki yeşil doğasını keşfedin. Bu içerikte, o dönemdeki iklim, bitki örtüsü…

56 dakika ago

Video Oyun Fiyatlarındaki Artış: GTA 6’nın Rolü

Video oyun fiyatlarındaki artışın nedenleri ve GTA 6'nın bu süreçteki rolü üzerine derinlemesine bir analiz.…

1 saat ago

Xbox Ücretsiz Oyun Günleri Tekrar Başladı

Xbox kullanıcıları için müjdeli haber! Ücretsiz Oyun Günleri tekrar başladı. Favori oyunlarınızı deneme fırsatını kaçırmayın.…

2 saat ago