Categories: Bilim

Rusya 2028’e kadar Milletlerarası Uzay İstasyonu’nu destekleyecek

Ukrayna’yı işgal etmesi sonrası batı ülkeleri tarafından birçok yaptırıma maruz kalan Rusya, bu durumun memleketler arası hukuka muhalif olduğunu belirterek 2024 sonrasında Memleketler arası Uzay İstasyonu’nu (ISS) terk edeceğini açıklamıştı. ISS üyesi ülkeleri bir oldukça gerginliğe sokan bu durum, Rusya’nın kararı ile ertelendi.

ISS, 2028’e kadar Rusya tarafından desteklenecek

NASA, geçtiğimiz günlerde yayınladığı bir blog gönderisi ile Rusya’nın 2028’e kadar ISS’yi destekleyeceğini belirtti. Nasa’nın açıklaması ile Milletlerarası Uzay İstasyonu’nun Rusya’ya olan gereksinimi bir müddet daha karşılanmış olacak. ABD, Japonya, Kanada ve üye Avrupa ülkeleri, ISS’yi 2030’a kadar operasyonda bırakacaklarını belirttiler. Bu tarihten sonra istasyonun geleceği için ise şimdi konuşmak erken.

Amerika Birleşik Devletleri ve başka ülkeler Ukrayna’yı işgalin akabinde Rusya’ya yaptırımlar uyguladıktan sonra eski Roscosmos yöneticisi Dmitry Rogozin, Batılı meslektaşlarıyla çalışmayı durdurma tehdidinde bulunmuştu. Rogozin o vakit “Uluslararası Uzay İstasyonu ve öteki projelerdeki ortaklar ortasındaki olağan bağların yine tesis edilmesinin, yasadışı yaptırımların tam ve şartsız kaldırılmasıyla mümkün olacağına inanıyorum” diyerek batıya sitemde bulunmuştu.

ABD Rusya’nın ayrılığı için hazırlanıyor

Roscosmos artık ortaklarıyla iş birliğine devam etmeyi kabul etse de Ukrayna’nın işgali öncesinde Rusya ve ABD ortasındaki gerginlik artarken, NASA eski ortağının uzay istasyonundan ayrılma muhtemelliğine karşı hazırlık yapmak zorunda kaldığı belirtiliyor. NASA ve Beyaz Saray, argümana nazaran, Rusya ani bir formda programdan ayrılması halinde astronotları istasyondan çekmek ve uçan laboratuvarı Rus iticileri olmadan yörüngede tutmak için planlar hazırlıyor. Bu doğrultuda hükümetin, Boeing mühendisleri ile birlikte çalıştığı da gelen bilgiler ortasında. İSS’nin yazgısı ne olursa olsun Nasa ve öbür uzay ajansları, 2028 sonrası Düşük Yörünge’den çekilmeyi ve Ay’a misyonlar düzenlemeyi düşünüyor. Bakalım Memleketler arası Uzay İstasyonu, 2030 sonrası yörüngede kalmaya devam edecek mi?
Şinasi Kaya

Share
Published by
Şinasi Kaya

Recent Posts

2024 Yılı Elektrikli Otomobil Satış Raporu

2024 Yılı Elektrikli Otomobil Satış Raporu, elektrikli araç pazarındaki son gelişmeleri, satış rakamlarını ve trendleri…

8 saat ago

Tesla’nın Actually Smart Summon Özelliği Türkiye’de Kullanıma Sunuldu

Tesla'nın yeni 'Actually Smart Summon' özelliği Türkiye'de kullanıma sunuldu! Bu yenilikçi teknoloji, aracınızı uzaktan çağırmanızı…

8 saat ago

WhatsApp’tan Sesli Mesajları Metne Dönüştürme Özelliği

WhatsApp'tan sesli mesajları metne dönüştürme özelliği ile mesajlarınızı hızlıca yazıya çevirin. Bu pratik özellik sayesinde…

8 saat ago

OPPO Pad 3 Pro Tanıtıldı: 12.1 İnç Ekran ve Snapdragon 8 Gen 3 İle Geliyor

OPPO Pad 3 Pro, 12.1 inç ekranı ve güçlü Snapdragon 8 Gen 3 işlemcisiyle tanıtıldı.…

9 saat ago

Jaguar’ın Yeni Marka Yenileme Süreci ve Nothing’in Tepkisi

Jaguar'ın yeni marka yenileme sürecini keşfedin ve Nothing'in bu değişime verdiği tepkiyi öğrenin. Yenilikler, stratejiler…

9 saat ago

2024 Yılı’nın Kelimesi: Manifest

2024 yılı için belirlenen kelime 'Manifest' ile hayatınıza yeni bir yön verin. Bu rehber, manifestasyonun…

9 saat ago