Tekno Takip

Ses suratını aşan yeni yolcu uçağı üretildi!

Meral Erden: Ses suratını aşan yeni yolcu uçağı üretildi! 1

Yolcu taşımacılığında kullanılmaya başlamalarından bu yana uçaklar uzak mesafeli yolculukların vazgeçilmezi konumunda. Kara ya da deniz yolu ile belki de günlerce sürebilecek yollar uçaklar sayesinde birkaç saat içerisinde geçilebiliyor. Şimdi ise bu süre biraz daha kısalacak gibi görünüyor.

Overture farklı bir uçak seyahati vadediyor

Boom Supersonic firması yeni yolcu uçağının prototipini tanıttı. Buna göre şirketin yeni uçağı 2 bin km/s hızın üzerine çıkabiliyor. Bir başka deyişle yeni model Atlas Okyanusu‘nu sadece 3.5 saatte aşabilecek. Yolcu uçaklarında yeni bir döneme işaret eden Overture, 2029 yılında kullanılmaya başlanacak.

Boom Supersonic şirketinin yeni yolcu uçağı 26 milyon saatlik yazılım simülasyonu, 5 rüzgar tüneli testi ve 51 tasarımsal değişikliğin sonunda ortaya çıktı. Yeni yüksek hızı yolcu uçağı bu hafta Farnborough International Airshow’da tanıtıldı. Boom fuarda yeni modelini ‘ekonomik ve çevresel olarak sürdürülebilir bir süpersonik uçak‘ olarak nitelendiriyor.

Overture, uçağın su üzerinde Mach 1.7 (2.092 km/s ) hızla ve kara üzerinde Mach 1‘in (1239 km/s) hemen altında seyretmesini sağlayan kanatlarında konumlandırılan dört güçlü motora sahip. Bu dörtlü motor tasarımının performansın yanı sıra maliyetleri düşürürken gürültüyü azalttığı belirtiliyor.

Boom, 60 bin fit yükseklikte uçabilecek olan Overture’nın 65 ile 80 arasında yolcu kapasitesine sahip olacağını açıkladı. Şirket ayrıca yeni yüksek hızlı uçaklarında ‘dünyanın ilk gürültü azaltma sisteminin‘ kullanılacağını duyurdu. Overture bu sayede ses hızı (1235 km/s) altında uçan uçaklar ile aynı gürültü seviyelerini yakalayabilecek.

Kaynak:  Teknolojioku

Exit mobile version