Categories: Mobil

Shazam, Aradığınız Şarkıyı Saniyeler İçinde Nasıl Buluyor? Hem de Arkada Gürültü Olsa Bile!

Oturduğumuz bir kafede, katıldığımız etkinliklerde ya da en basitinden havalı video edit’lerinde duyduğumuz şarkılar hoşumuza gittiğinde telefonumuzu açıp Shazam’a giriyoruz ve Shazam da saniyeler içinde o şarkıyı bize verebiliyor. 

Bunu özellikle de kafe ve etkinlik gibi arka plan seslerinin yoğun olduğu ortamlarda yapabilmesi ise durup; “nasıl saniyeler içinde şarkıyı buluyor” diye düşündürüyor. Elbette şarkıyı bulduktan sonra, sıradaki şarkıyı Shazam’lama ihtiyacı duyana kadar uygulamanın yüzüne bakmadığımız için arka planda dönenlere pek de dikkat etmiyoruz. Fakat işin o kısmı daha etkileyici.

Öncelikle kısaca Shazam’dan bahsedelim.

2022’de ayda 225 milyonu aşkın kullanıcıya ulaşmış olan uygulamamız oldukça basit bir mantığa sahip. Uygulamayı açtığınızda yapmanız gereken tek şey büyük logoya bir kere dokunmak. Bunun ardından Shazam, mikrofonunuzu kullanarak müziği dinliyor ve ne olduğunu adeta bir kara büyü gibi saniyeler içinde buluyor.

Tabii biz yine de Orta Çağ geleneklerinden uzaklaşıp Shazam’a kara büyü dememeyi tercih edelim. İşte arkasındaki mantık:

Shazam’a müziği dinlettiğinizde uygulamada o müziğin ses dalgaları, bilgisayarın işleyebileceği verilere dönüşmüş oluyor. Bu sayede her şarkı için eşsiz bir dalga oluştuğundan, bir parmak izi oluşturulmuş oluyor. Bu işlem bir basitleştirme temelinde ilerliyor. Sesin yükseldiği, inceldiği veya kalınlaştığı yerleri tümüyle dahil etmek yerine bu olayların ses dalgalarındaki tepe noktaları dikkate alınıyor. Zaten işlemin saniyeler sürmesini sağlayan da bu basitlik.

Temel mantığı anladıktan sonra pratik örneğe geçelim. Diyelim ki kafede otururken çalan şarkı hoşunuza gitti ve şarkıyı Shazam’ladınız. Logo’ya bastığınız an Shazam, sesi kaydederek bir spektrogram oluşturuyor. Mikrofona gelen tüm seslerin belirli bir zaman (Shazam için maks. 20 saniye) aralığında kaydedildiği bu spektogram’da daha sonradan, az önce bahsettiğimiz tepe noktaları oluşturuluyor ve üstte gördüğünüz karmaşa basitleşmiş oluyor.

Son aşamada ise artık veriye dönüşmüş olan bu tepe noktaları, birbiriyle eşleştirilerek Shazam’ın devasa kütüphanesinde diğer veri çiftleriyle karşılaştırılıyor. Eğer yeterince çift eşleşirse de Shazam, şarkıyı bulduğunu söyleyerek şarkı ismini ve sanatçıyı verebiliyor. Elbette bu uzun uzun anlattığımız süreç, bilgisayar tarafından geliştirildiğinden saniyeler içinde bitebiliyor.

Bu açıdan baktığımızda Shazam algoritması, bizim nefes alıp vermemiz kadar basit ve aynı şekilde detaylı.

Kaynaklar: Toptal, Wall Street Journal

Kaynak:  Webtekno

Şinasi Kaya

Share
Published by
Şinasi Kaya

Recent Posts

Alkışlarla Yaşıyorum: Nostaljik Platformun Kapanış Hikayesi

"Alkışlarla Yaşıyorum: Nostaljik Platformun Kapanış Hikayesi" adlı yazıda, nostaljik anıların ve topluluğun önemine dair içten…

17 dakika ago

Apple’ın Araba Üretme Fikri ve Başarısızlığı

Apple'ın araba üretme fikri, teknoloji devinin otomotiv sektörüne adım atma çabasını ortaya koyuyor. Ancak bu…

29 dakika ago

EA’den Formula 1 Tutkunlarına Ücretsiz Oyun Fırsatı

EA, Formula 1 tutkunları için heyecan verici bir fırsat sunuyor! Ücretsiz oyun deneyimiyle hız tutkunuzu…

1 saat ago

Şempanzelerin Yüz Kırışıklıkları: Nedenleri ve Özellikleri

Şempanzelerin yüz kırışıklıkları, yaşlanma ve çevresel faktörlerin bir sonucu olarak ortaya çıkar. Bu makalede, şempanzelerin…

2 saat ago

2024 Yılının En İyi Şarkıları Apple Music’te Yayınlandı

2024 yılının en iyi şarkıları, Apple Music'te yayınlandı! En sevdiğiniz sanatçıların hit parçalarını keşfedin ve…

2 saat ago

Yapay Zeka Destekli İsa Peygamber Projesi: St. Peter Kilisesi’nde Yeni Bir Deneyim

Yapay Zeka Destekli İsa Peygamber Projesi ile St. Peter Kilisesi'nde yepyeni bir deneyim yaşayın. Ziyaretçilere…

3 saat ago