Tekno Takip

Sivrisinekler neden ısırır? Neden kimi beşerler sivrisinek için başkalarından daha cazip?

İnanç Can Çekmez: Sivrisinekler neden ısırır? Neden kimi beşerler sivrisinek için başkalarından daha cazip? 1

Yaz ayları pek çok kişinin en sevdiği mevsim olsa da, bu daha güneşli, daha uzun ve daha sıcak günlerle beraber can sıkıcı sivrisinekler de ortaya çıkıyor. Ancak pek çok kişi için baş belası olan bu küçük canlılar, herkese aynı ilgiyi göstermiyor gibi gözüküyor.

Sivrisinekler neden ısırır?

Pek çok kişinin düşündüğünün aksine sivrisinekler insanları yiyecek elde etmek için ısırmıyor ve aslında günlük besinlerini bitki nektarlarından elde ediyor. Sadece dişi sivrisinekler ısırıyor ve bu ısırmanın amacı, kendi yumurtalarını oluşturabilmek için ihtiyaçları olan proteinleri insan kanından almak.

Sivrisinekler için neden bazı insanlar daha çekici?

Bir insanı bir sivrisineğin gözünde diğerlerinden daha çekici yapan birkaç farklı etken bulunuyor. Bunların ilki, giydiğiniz giysilerin rengi. Hareket etmek ve siyah, koyu mavi veya kırmızı gibi daha koyu renkler giymek, bir sivrisineğin gözünde daha çekici olmanıza sebep olabilir.

Sivrisineklerin hedeflerini seçmek için kullandığı bir diğer olgu da koku. Chemical Senses dergisinde yayınlanan bir makalede de belirtildiği üzere, sivrisinekler karbon dioksiti belirlemek için özel bir organa sahip ve hatta 50 metre mesafeden karbon dioksiti algılayabiliyor. Bu yüzden de daha fazla karbon dioksit oluşturan kişiler, örneğin daha büyük bir cüsseye sahip olanlar veya aktif bir egzersiz yapanlar, sivrisinekler için daha çekici hale geliyor.

Tabi ki sivrisineklerin çekici bulduğu başka maddeler ve bileşikler de bulunuyor. Sivrisinekler, laktik asit, ürik asit ve amonyum da dahil olmak üzere insan derisi ve terinde bulunan maddeleri koklayarak insanları bulabiliyor. Araştırmacılar, neden bazı kokuların sivrisinekler için daha çekici olduğunu halen araştırıyor olsa da, genetik yapımızın, derideki bakteri miktarının ve egzersizin bu maddeleri etkilediğini biliyorlar. Genetik yapımız ortaya çıkan ürik asit miktarını belirlemede etkili olurken, egzersiz ise laktik asit birimini arttırıyor.

Kan grupları sivrisinekleri etkiliyor mu?

En yaygın inançlardan biri olan kan grubu türü konusunda ise henüz net bir cevap bulunmuyor. Ancak birkaç farklı araştırma, sivrisineklerin 0 grubu kana sahip olan kişileri daha çekici bulabileceğini öneriyor. Ancak bu araştırmalarda henüz kesin bir sonuca ulaşılmış değil…

Kaynak:  Chip

Exit mobile version