Categories: Bilim

Sol Kulak, Pozitif Sözlere Karşı Daha Duyarlı

Bilim insanlarının sağlıklı bireylerle yaptığı yeni bir araştırma, insanların sol kulağının “iyi haberlere” verdiği tepkinin, sağ kulağın verdiği tepkiden çok daha fazla olduğunu ortaya koydu. Uzmanlar, şimdilik bunun nedenini anlayamadılar ancak eğer birisi size iyi bir haberi olduğunu söylüyorsa, bu yazıdan sonra haberi sol kulağınızdan duymak isteyebilirsiniz.

İsviçre’de hizmet vermekte olan Lozan Üniversitesi, Federal Teknoloji Enstitüsü ve Lozan Üniversite Hastanesi bünyesinde gerçekleştirilen araştırma kapsamında, kahkaha gibi pozitif ses veya insanları mutlu edecek haberlerin kulaklarımız tarafından nasıl algılandığı araştırıldı. Araştırmaya göre sol kulak, pozitif ses duyduğunda çok yüksek seviyede sinirsel aktivitenin tetiklenmesine yol açıyor. Elbette sağ kulak da pozitif sesler duyduğunda sinirsel aktivite tetikliyordu ancak tetikleme seviyesi, sol kulağa kıyasla oldukça düşüktü.

Üstelik sol kulak, sadece iyi haber ve pozitif seslerde bunu yapıyor

Şinasi Kaya: Sol Kulak, Pozitif Sözlere Karşı Daha Duyarlı 1Şinasi Kaya: Sol Kulak, Pozitif Sözlere Karşı Daha Duyarlı 1

Yapılan araştırmada, katılımcılara hem iyi haber ve kahkaha gibi pozitif sesler hem de anlamsız sesli harfler ile çığlık gibi negatif sesler dinletildi. Bu noktada, sol kulağın pozitif seslerde fazla fazla tepki verdiği, olumsuz veya nötr seslerde ise normal seviyede sinirsel aktivite ürettiği tespit edildi. Yani sol kulak, sadece iyi haber veya pozitif ses sırasında fazla tepki üretiyordu. Olumsuz veya nötr sesler ise sol ve sağ kulak için aynıydı. Şunu da belirtelim; araştırma kapsamında insanlara sağ, sol ve ön taraftan sesler dinletildi.

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Stephanie Clarke, sol kulağın yaptığı tercihin ne zamandan beri ve neden var olduğunu bilemediklerini söyledi. Ayrıca bilim insanı, bu durumun insanlara özgü olup olmadığının da bilinmediğini ifade etti. Eğer bu bilinmezler aydınlatılabilirse, sol kulağın neden iyi haberlere daha yüksek tepki verdiği ortaya çıkabilir. Tabi bunun zaman istediğini belirtelim.

Kaynak:  Webtekno

Şinasi Kaya

Share
Published by
Şinasi Kaya

Recent Posts

ABD Mahkemesinde Yapay Zekâ ve Deepfake Teknolojisiyle Gerçekleşen Çarpıcı Duruşma Olayı

ABD mahkemesinde yapay zekâ ve deepfake teknolojisiyle gerçekleşen çarpıcı duruşma olayını keşfedin. Teknolojinin hukuk alanındaki…

2 saat ago

Samsung Galaxy S25 FE İçin İşlemci Seçenekleri ve Gelişmeler

Samsung Galaxy S25 FE için en yeni işlemci seçenekleri ve gelişmeleri keşfedin. Performans ve teknolojiye…

2 saat ago

GTA 6’nın Teknik Detayları ve Performans Çalışmaları

GTA 6'nın teknik detayları ve performans çalışmaları hakkında en güncel bilgileri keşfedin. Oyunun gelişimi ve…

4 saat ago

Google’ın iOS Uygulamasına Eklenen Yeni ‘Basitleştir’ Özelliği ile Karmaşık İçerikler Daha Anlaşılır Hale Geliyor

Google'ın iOS uygulamasına eklediği 'Basitleştir' özelliği, karmaşık içerikleri daha kolay anlaşılır hale getiriyor. Detaylar ve…

4 saat ago

Samsung’un Uygun Fiyatlı Katlanabilir Modeli Galaxy Z Flip 7 FE Türkiye Fiyatı Ne Kadar Olacak?

Samsung Galaxy Z Flip 7 FE'nin Türkiye fiyatı ve özellikleri hakkında en güncel bilgileri öğrenin.…

5 saat ago

DOOM: The Dark Ages Çıkış ve İnceleme Detayları

DOOM: The Dark Ages çıkış detayları ve inceleme bilgileriyle karşınızda. Oyun hakkında tüm bilinmesi gerekenler,…

6 saat ago