Tekno Takip

Spotify yapay zeka tarafından üretilen on binlerce şarkıyı kaldırdı

Ulaş Utku Bozdoğan: Spotify yapay zeka tarafından üretilen on binlerce şarkıyı kaldırdı 1

Universal Music’in Spotify’a ve öbür büyük hizmetlere Boomy’nin müziklerinde kuşkulu akış aktifliği tespit ettiğini söylediği bildirildi. Öbür bir deyişle, botların dinleyici sayılarını artırmak ve yükleyiciler için haksız gelir elde etmek için kullanıldığına dair kuşkular vardı. Spotify, sanatkarlara ve hak sahiplerine dinleme bazında telif fiyatı ödüyor.

Bazı Boomy kesimlerini kaldırdığını doğrulayan Spotify, Insider’a “Yapay akış, Spotify’ın hizmetimizde ortadan kaldırmak için çalıştığı uzun müddettir devam eden, bölüm çapında bir sorun” dedi. “Potansiyel manipülasyon hadiselerini belirlediğimizde yahut bu durumlarla ilgili ihtar aldığımızda, kesimlerin kaldırılması ve telif fiyatlarının alıkonulması üzere hareketlerde bulunarak tesirlerini hafifletiyoruz.”

Spotify yapay zeka tarafından üretilen on binlerce şarkıyı kaldırdı

Yapay zeka tarafından üretilen müzik, geçen ay Drake ve The Weeknd’den vokaller içeriyor üzere görünen bir müziğin viral olmasının akabinde manşetlere çıktı. Her iki sanatçıyı da temsil eden Universal Music Group, üretken AI sistemlerini eğitmek için ikilinin seslerini kullanmanın “sözleşmelerin ve telif hakkı yasasının ihlali” olduğunu sav etti. Hem Spotify hem de Apple Music, şarkıyı kütüphanelerinden kaldırdı.

2021 yılında kapılarını açan Boomy, insanların metin girişlerine nazaran müzik üretmesini sağlıyor. Hafta sonu şirket, “Boomy sanatkarlarının yeni sürümlerinin küratörlüğünü yaptığı teslimatın Spotify’da yine etkinleştirildiğini” söyledi.

Boomy, kullanıcılarının “14.554.448 müzik yarattığını” yahut “dünyanın kayıtlı müziğinin” %14’ünden biraz daha azını oluşturduğunu söylüyor. Web sitesi, kullanıcıların saniyeler içinde orjinal müzikler oluşturabileceklerini, akabinde bunları “akış platformlarına yükleyebileceklerini ve beşerler dinlediğinde ödeme alabileceklerini” belirtiyor.

Exit mobile version