Tekno Takip

Starship’in yapay zekası ürküttü! Buyruklara uymuyor!

Şinasi Kaya: Starship'in yapay zekası ürküttü! Buyruklara uymuyor! 1

En büyük keşiflerden biri: kendi kendini yok etme ayarının çalışması 40 saniye sürdü. Bu, fırlattığınız devasa roketin yere çarpmadan evvel patlayıp patlamayacağından emin olmadığınız durumlar için görünüşte kısa bir müddet. Günün kısa bir özetini vermek gerekirse, roket ve güçlendirici birbirinden ayrılamaz hale gelmeden, takla atmadan ve sonunda patlamadan evvel fırlatma rampasını temizledi. The New York Times‘ın bildirdiğine nazaran, otomatik komut anında bir patlamaya neden olmalıydı, fakat roket bunun öncesinde havalanmaya devam etti.

SpaceX daha evvel tek amacın birinci kalkış olduğunu söylese de pek çok şey açıkça aykırı gitmiş durumda.

Starship’in yapay zekası ürküttü! Buyruklara uymuyor!

SpaceX’in Teksas, Boca Chica’daki tesisinden fırlatılmasının akabinde yaşanan tek sorun, gecikmeli kendi kendini yok etme sorunu değildi. En son patlamadan sonra, SpaceX tesisi ve Boca Chica Eyalet Parkı’ndan oluşan yaklaşık 385 dönümlük toprağa enkaz düştü. İkincisi, 3,5 dönümlük bir yangınla sonuçlandı. Musk’ın cevabı ise “Bildiğimiz kadarıyla etrafa rastgele bir manalı ziyan verilmedi.” oldu.

FAA, olayları araştırdığını esasen duyurdu ve “aksilikle ilgili rastgele bir sistem, süreç yahut prosedürün kamu güvenliğini etkilemediğini belirleyene” kadar Starship’i cezalandıracak. Tüm bunlara karşın Musk, lansmanı “başarılı” ve “belki beklentilerimin biraz üzerinde” olarak nitelendirecek kadar ileri gitti.

Exit mobile version