Categories: Bilim

Tarihi geçen ilaçlar ne yapılır? Son kullanım tarihi dolan ilaçları ne yapmalıyız?

Bazı ilaçları “her ihtimale karşı” el altında tutmak cazip bir fikir olabilir. Ancak bu cazip fikir bazı riskleri de beraberinde getiriyor. Öncelikle, ilaçlar yanlış kullanılabilir. Yapılan araştırmalara göre reçeteli ilaçları yanlış kullanan birçok insan onları ailesinden ve arkadaşlarından alıyor.

Ayrıca, birinin yanlışlıkla yanlış bir ilacı alma riski de vardır. Yeni yürümeye başlayan çocuğunuz ecza dolabına merak salabilir veya bir gece yatmadan önce karanlıkta bir ilaca uzanırken benzer başka bir ilacı alabilirsiniz.

Tüm bunlar dikkatsizlik sonucu olabilecek kazalar… Ama işin bir de “küçük karakterlerle yazılan” kısmı var. Her ilacın bir son kullanım tarihi vardır ve evinizde bulunması için aldığının bir ilaç, bir köşede dururken bu tarih gelip geçebilir.

Süresi dolmuş ilaçlar hala etki gösterebilir, ancak bu ilaçların son kullanma tarihlerine sahip olmasının bazı sebepleri vardır: Bu tarihten sonra etkinlikleri ve güvenilirlikleri garanti edilemez. Dahası, bazı ilaçlar zamanla bozulur. Bu nedenle size fayda sağlamaktan çok zarar verebilirler.

Peki ama tarihi geçmiş ilaçları ne yapmalıyız?

En iyisi, son kullanım tarihi geçmiş bir ilacın kullanılmaması ve imha edilmesidir. Bazı ilaçlar, atılabilir olduklarına dair işaretlere sahiptir ve evinizde ne şekilde imha edilecekleri bellidir. Ancak genel olarak, çevre ve canlılar üzerinde sahip olabilecekleri etkilerden dolayı ilaçların çöpe atılması tavsiye edilmez.

Bazı ülkelerde son kullanma tarihi geçen ilaçların toplanması için ulusal kampanyalar düzenleniyor ya da bu ilaçları karakollara bile iade edebiliyorsunuz. Ülkemizde ise, tarihi geçen ilaçlar için tercih edilen imha seçeneği, bu ilaçları yakınınızdaki bir sağlık kuruluşuna teslim etmek. Böyle ilaçların en yakın sağlık kuruluşlarına teslim edilip diğer tıbbi atıklarla birlikte uygun şekilde imha edilmesi gerekiyor

Eğer elinizde tarihi geçmiş bir ilaç veya ilaçlar varsa, bu ilaçları çöpe atmak yerine en yakınınızdaki sağlık kuruluşuna iade etmenizi öneriyoruz. Unutmayın; ilaçlar kimyasal maddeler içerir ve bu maddeler, evsel atıklarla birlikte atılırsa çevre için zararlı olacaklardır…

Kaynak:  Chip

Ulaş Utku Bozdoğan

Teknoloji alanındaki güncel gelişmeleri titizlikle takip edip bu konuda derinlemesine analizler sunan bir yazar. bilgi teknolojileri, yapay zeka, mobil teknolojiler ve dijital trendler gibi konularda geniş bir bilgi birikimine sahip. Teknolojinin hızla değişen dünyasındaki yenilikleri sade ve anlaşılır bir dille aktarma çalışır. Teknolojinin getirdiği dönüşümleri yakından izleyen ve bu konudaki görüşlerini etkileyici bir şekilde paylaşan Ulaş Utku Bozdoğan, teknoloji haberleri alanında önemli bir ses haline gelir :)

Share
Published by
Ulaş Utku Bozdoğan

Recent Posts

Steam’den Yeni Sezon Biletleri İçin Şeffaflık Zorunluluğu

Steam'den yeni sezon biletleri alırken şeffaflık zorunluluğu hakkında bilgilendirici bir içerik. Bilet satışlarında güvenilirlik ve…

16 dakika ago

Google Mesajlar Uygulamasında Orijinal Kalitede Fotoğraf ve Video Gönderimi

Google Mesajlar uygulaması ile orijinal kalitede fotoğraf ve video göndermenin yollarını keşfedin. Üst düzey görüntü…

27 dakika ago

Apple, iPhone 16 Pro için Yeni Reklam Filmi Yayınladı

Apple, iPhone 16 Pro için etkileyici bir yeni reklam filmi yayınladı. Bu film, cihazın yenilikçi…

40 dakika ago

OPPO ColorOS 15 Duyuruldu: Yeni Özellikler ve Güncelleme Takvimi

OPPO ColorOS 15 duyuruldu! Yeni özellikler, kullanıcı deneyimini geliştirirken, güncelleme takvimi ile ilgili tüm detayları…

52 dakika ago

vivo X Fold 4 Hakkında Yeni Gelişmeler ve Özellikler

vivo X Fold 4 hakkında en son gelişmeleri ve dikkat çekici özellikleri keşfedin. Katlanabilir akıllı…

1 saat ago

Balıkların Yüzme Davranışları ve Algısal Adaptasyonları

Balıkların yüzme davranışları ve algısal adaptasyonları üzerine derinlemesine bir inceleme. Bu makalede, balıkların su altındaki…

1 saat ago